A közvélemény-kutatásokat a Fidesz már megnyerte

Az IDEA Intézet 2022. január 31. és február 9. között készített reprezentatív felmérést.

2022. február 21., 12:47

Szerző:

A Fidesz–KDNP-lista növekedése a teljes népességen belül megállt, a biztos szavazóknál jelentéktelen mértékben, 1 százalékkal emelkedett – közölte az IDEA Intézet kutatásának eredményét.

A teljes népességben a Fidesz támogatottsága 1, az ellenzék támogatottsága – a bizonytalanok arányának ugyanilyen arányú növekedése mellett – 3 százalékponttal csökkent, míg utóbbi támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében nem változott.

A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz−KDNP listája 4, míg a biztos szavazó pártot választók körében 5 százalékpontos az előnye.

A választókörú népesség 38 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re, míg az Egységben Magyarországra a népesség 34 százaléka húzna X-et. A biztos szavazó pártvállasztóknál ez a szám 49-44 százalék. Az ellenzéki közös lista támogatottsága ugyanis januárhoz képest 3 százalékponttal csökkent oly módon, hogy közben a bizonytalanoké pontosan ennyivel emelkedett. A bizonytalanok 13 százalékos aránya 2021. június óta a legmagasabb értéket érte el.

A kutatásuk szerint a választókorú népesség körében a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 5 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutyapárté (MKKP) pedig 2 százalék. A biztos szavazó pártválasztóknál a Mi Hazánk Mozgalom visszaesett 4 százalékra, míg a MKKP-nál ez a szám már 3%. Az IDEA a Gattyán féle Megoldás Mozgalom pártot nem említette.

Az IDEA mellett a Publicus Intézet és a Nézőpont Intézet is hétfőn osztotta meg felmérésük eredményét. Az előbbi szerint az ellenzék vezet, míg az utóbbi szerint a Fidesz-KDNP áll nyerésre.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)