Feljött mélypontjáról az egységes ellenzék a Publicus felmérése szerint

A kiélezett verseny meghozza a szavazók részvételi kedvét.

2022. február 21., 08:05

Szerző:

Jobban megmozgatta az Egységben Magyarországért híveit a kampánykezdet: 87 százalékuk biztosra ígérte részvételét a voksoláson a Fidesz-KDNP-sek 82 százalékával szemben. Márki-Zay Péterék vezettek február közepén – derült ki a Publicus felméréséből, amit a Népszavának készítettek.

A kampány indulása meghozta a szavazók részvételi kedvét, ugyanis a megkérdezettek 73 százaléka biztosan elmegy szavazni április harmadikán. A február közepi állapotok szerint az Egységben Magyarországért támogatóinak 87 százaléka biztosra ígérte részvételét a szavazáson, míg a Fidesz-KDNP szavazóinak csak 82 százaléka ígérte ezt. Az ellenzék viszont nem csak a biztos szavazóira támaszkodhat jobban jelenleg. 

Azok körében, akik biztosra ígérik részvételüket a szavazáson, de még nem tartoznak egyik oldal elkötelezett támogatói közé sem, jobban áll az ellenzék.

A biztosan szavazók, de egyik oldalhoz sem tartozók 27 százaléka mondta azt, hogy jobban örülne ha az Egységben Magyarországért győzne a választáson. Ehhez képest 17 százalék azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök irányítana. A válaszadók fele pedig nem tudna melyik végkimenetelnek örülne jobban.

A Publicus felmérése alapján, ha most lettek volna a választások, akkor az egységes ellenzékre a válaszadók 34 százaléka szavazna, míg a Fidesz-KDNP a voksolók 32 százalékra számíthatna. Vagyis az ellenzék fordított az álláson a december-januári mélypont után. Decemberben a Fidesz-KDNP 33 százalékon állt az ellenzék pedig 31%-on. Januárban a Fidesz támogatottsága maradt a decemberi szinten, az ellenzék pedig csak egy százalékkal erősített.

A kutatás szerint a Gattyán György pornómilliárdos fémjelezte Megoldás Mozgalom nevű párt még nem ütötte át az ingerküszöböt, február közepén az összes megkérdezett kevesebb, mint egy százaléka mondta, hogy rájuk szavazna. A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom most 2 százalékon áll, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a kampány kezdetekor a szavazatok egy százalékára számíthatott.

 

(Kiemelt kép: Előválasztási szavazópont a Széll Kálmán téren, Budapesten, 2021. szeptember 18-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)