Az Európai Bizottság beperelte Magyarországot a civiltörvény miatt

2018. február 8., 11:23

Szerző:

Megérkezett az Európai Unió Bíróságára az Európai Bizottság keresete a magyar civiltörvény miatt – értesült a 24.hu

A bizottság tavaly júliusban kezdeményezte a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, amiért a magyar szabályozás szerint külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálniuk magukat azoknak a civil szervezeteknek, amelyek évente több mint 7,2 millió forintot meghaladó külföldi támogatásban részesülnek. A bizottság indoklása szerint ezzel a regisztrációs kötelezettséggel a törvény indokolatlanul beavatkozik az alapvető jogokba, akadályozza az adománygyűjtést és a tőke szabad mozgását.

Októberben az Európai Bizottság egy hónapos határidőt adott a magyar kormánynak arra, hogy az uniós előírásoknak megfelelően dolgozza át a törvényt. Az egy hónap után közölte a kormány, hogy az általánosnál rövidebb határidőt indokolatlannak és hátrányosnak tartja, ezért a szokásos két hónapos határidőt tartja.

Az Európai Bizottság három ügyben – a CEU ellehetetlenítése, a menekültkvóták elutasítása és a civiltörvény – miatt perelte be Magyarországot. A lex CEU ügyében a múlt héten érkezett meg a bíróságra a bizottsági kereset.

Tegnap 19:12

A gödöllői HÉV-vonalán maszturbáló férfi esete napokig lázban tartotta az olvasókat. Kerepes polgármestere, Gyuricza László ultimátumot adott a férfinak: ha nem adja fel magát, a tevékenységéről készült felvételt nyilvánosságra hozza. Kérdés, hogy tett szert a polgármester a felvételre, illetve vajon jogszerűen használta-e fel?