Átköltötte a kormány emojis plakátkampányát a PDSZ

Szerintük ezeket a kérdéseket kellene feltenni a Nemzeti Konzultációban.

2021. július 8., 11:17

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kreatív ötlettel állt elő a Facebookon. Lényegében új kérdésekkel írták át a magyar kormány emojis plakátkampányát, amit azért szórtak szét országszerte, hogy a múlt héten indult Nemzeti Konzultációt népszerűsítsék. A plakátokon olyan kérdések szerepelnek, mint „Félti a gyermekét a szexuális propagandától?” vagy „Felháborítja az illegális bevándorlás?”, amiket a messenger-beszélgetésekből is ismert dühös emojikkal illusztrálnak. Ezeket költötte át a PDSZ olyan kérdésekre, amiket szerintük fel kellene tenni helyettük. 

Míg az Orbán-kormány szinte csak mérges emojikat használ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a hét kérdést változatos emojikkal illusztrálta. Kérdéseikkel lényegében a magyar kormány oktatáspolitikáján változtatnának, például növelnék az alacsony béreket, visszavezetnék a közalkalmazotti jogviszonyt, de az egyetemek autonómiájára is utalnak. A pontos kérdések az alábbiak: 

  • Szeretné, ha a pedagógusbérek a minimálbérhez lennének kötve?
  • Felháborítja a sok kifizetetlen helyettesítés?
  • Dühíti a közalkalmazotti jogviszony fokozatos kivezetése a magyar jogrendből?
  • Felháborítja a tanárhiány és a tanárképzés leépítése?
  • A nevetségesen alacsony táboroztatási díjak újra támadásba lendülnek?
  • Dühíti, hogy a fizetéséből az albérletet se tudja kifizetni?
  • Félti az egyetemeket a privatizációtól?

Az ellenzéki pártoknak rögtön leesett a tantusz, hogy miért végzett ráncfelvarrást a kormány a korábban Soros György és Brüsszel körül forgó plakátokon. Szerintük az állam a Facebookon és a többi közösségi médiás platformon is használt hangulatjelekkel akarja megszólítani a fiatalokat. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerdai Facebook-posztjában a Budapestet is ellepő plakátokról például azt írta: „Azon már fenn sem tudunk akadni, hogy ilyen módszerrel próbálják népszerűsíteni Európa egyik legundorítóbb törvényét, a homofób-törvényt, mert hát mi lehet fontosabb egy világjárvány – remélhetőleg – utolsó szakaszában, mint megint gyűlöletet kelteni, és megint magyart fordítani magyar ellen” – fogalmazott.

Mint írtuk, múlt hét csütörtökön a magyar kormány Facebookon közölte a hírt, hogy újra kikérik a magyarok véleményét, a poszthoz pedig a pontos kérdéssort is megosztották. A mostani kérdések noha lényegében a migrációt, a családtámogatást, a hitelmoratóriumot és az adókat érintik, de közben inkább a Soros György–Brüsszel–melegpropaganda tengely körül mozognak. A kormánynak idén ez a harmadik Nemzeti Konzultációja. Az első kettő februárban indult, a témájuk pedig a koronavírus miatt visszaesett magyar gazdaság újraindításáról és az állatvédelemmel voltak kapcsolatosak. A gazdaság újraindításáról szólót 528 ezren, az állatvédelemhez kapcsolódót pedig még fele annyian sem, 262 ezren töltötték ki. 

(Kiemelt kép: Merész Márton / 168.hu)