Babiš a CPAC-en: Brüsszelből támadják a józan paraszti észt

Andrej Babiš volt cseh miniszter éles kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval szemben Budapesten.

2023. május 4., 13:00

Szerző:

Brüsszel egy mindentől elrugaszkodott elefántcsonttoronnyá vált, ahol a bürokraták megmondják, hogyan éljünk, mit együnk és hogyan gondolkodjunk – jelentette ki Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnök a budapesti Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC Hungary).

Brüsszelből támadják a nemzeti szuverenitást, a szólásszabadságot, a józan paraszti észt, az ideológiamentes oktatást, a konzervatív értékeket, hagyományainkat és életmódunkat – mondta Babiš. Ezért harcolnunk kell, meg kell mentenünk az Európai Uniót gyermekeink és a következő nemzedékek számára – tette hozzá az egykori kormányfő.

Mint emlékeztetett, 2024-ben lesz a következő európai parlamenti választás, amelynek eredménye meghatározza az Európai Unió, gyermekeink, és következő nemzedékek jövőjét. Továbbmenve megállapította, napjainkban Európát túszul ejtették a klímaaktivisták és a zöld megállapodás. Bár a környezet védelme létfontosságú, a zöld megállapodás ebben a formában tönkreteszi az európai ipart, a megbízható energiaforrásokat és szegénységbe dönti az európai állampolgárokat.

A exelnök szerint a brüsszeli hivatalnokok azt próbálják elhitetni, hogy a világ szén-dioxid-kibocsátásának kilenc százalékáért felelős Európai Unió majd "megmenti a világot ezzel a rituális zöld öngyilkossággal".

Azonban véleménye szerint a világ legnagyobb szennyezőinek együttműködése nélkül semmi hozadéka sem lesz a megállapodásnak, csak további teret ad az egyéni szabadságjogokkal szembeni támadásoknak, illetve az út végén ránk váró orwelliánus disztópiának. Kiemelte: az uniós forrásokat ideológiai alapon ítélik oda, és az Európai Unió már nem az áruk, a munkaerő és az eszmék szabad áramlását szolgálja, és nem azért dolgozik, hogy emberek életét jobbá tegye.

Babiš szerint bár az Európai Unió nagy potenciállal rendelkezik, hiányzik a vezetés, és a politikusok saját érdekeikkel, pozíciójuk megerősítésével foglalkoznak. Olyan politikusok kellenek, akik kiállnak a nemzetek Európája mellett, miközben erős, magabiztos, független és autonóm Európai Uniót építenek, amely fel tudja venni a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával – hangsúlyozta a politikus.

(Kiemelt képen Andrej Babis. Forrás: Michal Cizek / AFP)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.