Anarchiajellel és hímvesszővel is érvényes a szavazatunk?

A szavazatszámlálókat toborzó szervezet erre is megtanít.

2022. február 15., 15:51

Szerző:

Elkezdte kiküldeni az önkéntes szavazatszámlálónak jelentkező állampolgárok online oktatási (e-learning) anyagait a 20k22 projekt. Az ellenzéki kötődésű Tiszta Választásokért Alapítvány célja, hogy 20 ezer önkéntes szavazatszámlálót képezzenek ki a választásokig, hogy a 10 ezer szavazókör mindegyikében legalább 2 ellenzéki számláló legyen. 

A központi képzés mellett a szervezet részletes oktatócsomagot is összeállított a jelentkezőknek, a 444 viszont olyan ábrákat is talált, amire nem nagyon számíthattunk. Az érvényes és érvénytelen szavazatok fejezetnél, a hetedik lecke 20. oldalán látható anyag ugyanis extrém példákkal magyarázza el, mi számít érvényes, és mi számít érvénytelen szavazatnak.

Itt olyan ábrák láthatók a rubrikába rajzolva, mint az anarchia jel, a sarló-kalapács jelkép, vagy éppen a szavazó nemtetszését kifejezni hivatott hímvessző.

Fotó: 20k22/444

 

Közben kiderült, hogy az ábrák az Index egy korábbi cikkéből származnak. 

(Kiemelt kép: Egy szavazó az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában, az 53-as számú szavazókörben 2019. október 13-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)