Ammóniamérgezés történt egy kisvárdai üzemben, 14 embert kórházba szállítottak

Ammóniamérgezés a kisvárdai baromfifeldolgozóban. 14 embert kellett kórházba szállítani, miután csütörtökön a késő esti műszak közben, a daraboló részlegen, ammónia került a levegőbe – az RTL információi szerint – a meghibásodott hűtőrendszerből.

2024. április 13., 12:07

Szerző:

Ammóniamérgezés történt a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozójában – számolt be róla az RTL Híradó.

A tudósítás szerint 14 embert kellett kórházba szállítani, miután az RTL információi szerint csütörtökön a késő esti műszak közben, a daraboló részlegen, ammónia került a levegőbe a meghibásodott hűtőrendszerből.

Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, őket mentővel szállították a kisvárdai, illetve a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályára, de többségük már pénteken hazamehetett.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette a történteket. Tájékoztatásuk szerint vélhetően technológiai meghibásodás okozta műszaki hiba miatt áramlott ki az ammónia az üzemben. A kiérkező szakemberek megszüntették a szivárgást, a már kijutott ammóniát vízzel hígították, majd átszellőztették a csarnokot.

Lakott területet nem veszélyeztetett a gáz, amely súlyos esetben tüdőkárosodást, akár halált is okozhat.

A Master Good Kft. vezetői az RTL megkeresésére nem reagáltak, a rendőrség annyit közölt, hogy vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban.

Az ammóniamérgezés tünetei

Az ammónia (NH3) színtelen, mérgező és gyúlékony gáz, amely a nitrogén és a hidrogén reakciója során keletkezik. Bár az ammóniának erős, szúrós szaga van, túlzott mennyiségben és tartós kitettség esetén különösen káros az emberre, és ez a leggyakrabban szivárgó gáz ipari környezetben.  Évente több ammóniaszivárgás történik, mint bármely más mérgező gáz esetében – hívja fel a figyelmet a szenzortechnika.hu.

10 000 mg/liter ammónia belélegzése elegendő ahhoz, hogy halált okozzon, de az ammóniamérgezést túlélők is életük végéig kellemetlen utóhatásokkal, például tüdőkárosodással kénytelenek együtt élni. Az ammónia összefüggésbe hozható a COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség). Évente az ammónia és a szén-monoxid okozza a legtöbb gázzal kapcsolatos balesetet, többet, mint bármely más gáz.

Az ammónia minden más gáznál jobban oldódik vízben. Amikor az ammónia a szervezetbe kerül, reakcióba lép a jelenlévő vízzel, és ammónium-hidroxidot termel, amely maró lúgos kémhatású, és ez okozza a szervezetben az összes károsodást.

Az ammóniamérgezés tünetei: köhögés, tüdő- és torokirritáció, valamint égő érzés.

Az ammóniát általában ipari hűtésre használják, R717 hűtőközegként is ismert. A CFC-kel ellentétben az ammónia nem tartalmaz szenet, és nem üvegházhatású gáz, azonban mérgezőbb és robbanékonyabb, mint a tipikusan ismert CFC-k. Általában az élelmiszeriparban, a sörfőzésben és a szabadidőiparban (jégpályák) fordul elő, de bárhol felhasználhatják, ahol ipari hűtést alkalmaznak. A vegyiparban is gyakori melléktermék, amelyet műtrágyákban használnak fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: voltamax via Pixabay)

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.