Ammóniamérgezés történt egy kisvárdai üzemben, 14 embert kórházba szállítottak

Ammóniamérgezés a kisvárdai baromfifeldolgozóban. 14 embert kellett kórházba szállítani, miután csütörtökön a késő esti műszak közben, a daraboló részlegen, ammónia került a levegőbe – az RTL információi szerint – a meghibásodott hűtőrendszerből.

2024. április 13., 12:07

Szerző:

Ammóniamérgezés történt a Master Good Kft. kisvárdai baromfifeldolgozójában – számolt be róla az RTL Híradó.

A tudósítás szerint 14 embert kellett kórházba szállítani, miután az RTL információi szerint csütörtökön a késő esti műszak közben, a daraboló részlegen, ammónia került a levegőbe a meghibásodott hűtőrendszerből.

Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, őket mentővel szállították a kisvárdai, illetve a nyíregyházi kórház sürgősségi osztályára, de többségük már pénteken hazamehetett.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette a történteket. Tájékoztatásuk szerint vélhetően technológiai meghibásodás okozta műszaki hiba miatt áramlott ki az ammónia az üzemben. A kiérkező szakemberek megszüntették a szivárgást, a már kijutott ammóniát vízzel hígították, majd átszellőztették a csarnokot.

Lakott területet nem veszélyeztetett a gáz, amely súlyos esetben tüdőkárosodást, akár halált is okozhat.

A Master Good Kft. vezetői az RTL megkeresésére nem reagáltak, a rendőrség annyit közölt, hogy vizsgálatot indítottak az esettel kapcsolatban.

Az ammóniamérgezés tünetei

Az ammónia (NH3) színtelen, mérgező és gyúlékony gáz, amely a nitrogén és a hidrogén reakciója során keletkezik. Bár az ammóniának erős, szúrós szaga van, túlzott mennyiségben és tartós kitettség esetén különösen káros az emberre, és ez a leggyakrabban szivárgó gáz ipari környezetben.  Évente több ammóniaszivárgás történik, mint bármely más mérgező gáz esetében – hívja fel a figyelmet a szenzortechnika.hu.

10 000 mg/liter ammónia belélegzése elegendő ahhoz, hogy halált okozzon, de az ammóniamérgezést túlélők is életük végéig kellemetlen utóhatásokkal, például tüdőkárosodással kénytelenek együtt élni. Az ammónia összefüggésbe hozható a COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség). Évente az ammónia és a szén-monoxid okozza a legtöbb gázzal kapcsolatos balesetet, többet, mint bármely más gáz.

Az ammónia minden más gáznál jobban oldódik vízben. Amikor az ammónia a szervezetbe kerül, reakcióba lép a jelenlévő vízzel, és ammónium-hidroxidot termel, amely maró lúgos kémhatású, és ez okozza a szervezetben az összes károsodást.

Az ammóniamérgezés tünetei: köhögés, tüdő- és torokirritáció, valamint égő érzés.

Az ammóniát általában ipari hűtésre használják, R717 hűtőközegként is ismert. A CFC-kel ellentétben az ammónia nem tartalmaz szenet, és nem üvegházhatású gáz, azonban mérgezőbb és robbanékonyabb, mint a tipikusan ismert CFC-k. Általában az élelmiszeriparban, a sörfőzésben és a szabadidőiparban (jégpályák) fordul elő, de bárhol felhasználhatják, ahol ipari hűtést alkalmaznak. A vegyiparban is gyakori melléktermék, amelyet műtrágyákban használnak fel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: voltamax via Pixabay)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.