Államtitkár: válság van, ezért húzzák összébb magukat a hajléktalanokat ellátók

Felkai László közigazgatási államtitkár ennyit válaszolt Jámbor Andrásnak, a Párbeszéd képviselőjének kérdésére arról, ilyen rezsiárak mellett mit csináljanak a hajléktalanszállók a megszorítások ideje alatt.

2022. december 4., 16:23

Szerző:

Egy új rendelet szerint háborús veszélyhelyzetben „a szociális alapszolgáltatás, a szakosított ellátás, a család- és gyermekjóléti szolgáltatás, a gyermekek átmeneti otthona, a családok átmeneti otthona, valamint a gyermekek esélynövelő szolgáltatásainak fenntartója” eltérhet a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételektől. Erről a javaslatról kérdezte Jámbor András ellenzéki képviselő a parlamenti törvényalkotási bizottság ülésén a kormányt, emlékeztetve őket, hogy a szociális ellátó intézmények és hajléktalanszállók nem tudják kifizetni a kormány megszorító intézkedésének keretében bevezetett rezsinövelés költségeit.

Felkai László közigazgatási államtitkár a Jámbor által az ülésen rögzített és közzétett videó tanúsága szerint minderre csak annyit válaszolt

jobb, ha a szociális intézmények a súlyos válság miatti inkább „összébb húzzák magukat”, tehát segítség nem lesz.

A Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta még, „mindenkinek kell valami terhet vállalni. A magánháztartásoknak is. A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak és kevesebb négyzetméter jut. Egyszerűen erről van szó”.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy korábbi interjúban arról beszélt, jelenleg csak a főváros támogatása miatt tudnak tovább működni a budapesti szociális intézmények, ugyanakkor 2023 „nagyon nehéz év lesz” számukra, hosszú távon nem látszik, hoygan és miből tudnák fizetni a megemelkedett energiaárakat.

(Kiemelt kép: Felkai László közigazgatási államtitkár. Fotó: Képkivágás Jámbor András YouTube videójából.)