Orbán megígérte, semmi sem lett a külföldi nyelvtanulási programból

A programot még 2019-es évértékelőjében ígérte meg Orbán Viktor a fiataloknak.

2023. szeptember 20., 19:45

Szerző:

Az Orbán Viktor által 2019-ben megígért ingyenes állami nyelvi kurzusokat mindig másra hivatkozva, de valójában a pénzhiány miatt halogatják. A pilot programot 58 diák azért kipróbálhatta, és kiderült, hogy tudna működni. Egyelőre ennyi a jó hír a másik 140 ezer diáknak, akik 4 éve várnak a lehetőségre – írja a hvg.hu.

A programot még 2019-es évértékelőjében ígérte meg Orbán Viktor a fiataloknak. Akkor azt mondta, minden középiskolás a 9. és 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt ingyen. Vagyis az ígéret úgy szólt, hogy kétszer is 2 hetes nyári kurzusra mehet anyanyelvi környezetbe minden fiatal, az állam pedig fizeti az utazást, a képzést és az ellátást is, egyszóval mindent – foglalja össze a hvg.hu.

A hvg.hu már akkor felhívta a figyelmet arra, nem biztos, hogy a diákok nyelvtudásának fejlesztésére ez a leghatékonyabb és legolcsóbb eszköz. Utóbbi hamar kiderült, ugyanis Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Orbán ígérete után már nem sokkal, gyors számítással bejelentette, hogy évi 140 ezer diákot érint a program, amelynek költségvetési igénye elérheti az évi 90 milliárd forintot.

Ha a tervek szerint 2020-ban elindul a program, már túl lennénk a negyedik turnuson, négyszer 140 ezer diákon és négyszer 90 milliárd forinton. Csakhogy a program egyáltalán nem indult el, sem 2020-ban, sem 2021-ben, sem tavaly, sem idén, és szinte biztos, hogy jövőre sem fog. A hvg.hu közérdekű adatigénylése nyomán viszont kiderült:

a végül el sem indult Külföldi Nyelvtanulási Program eddig legalább 1,45 milliárd forint közpénzbe került, és mindössze 58 diák próbálhatta ki egy pilot programban, hogy milyen lenne, ha lenne.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168.hu arhív)