Az Alkotmánybíróságban bíznak az SZFE-sek

Reménykeltő, hogy a Fővárosi Törvényszék jogszerűnek találta az SZFE kérelmét, amely a modellváltást megalapozó szabályozással kapcsolatban emelt alkotmányossági kifogásokat - mondta Németh Gábor író a Keljfeljancsi című műsorban.

2021. március 2., 09:45

Szerző:

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék indítványozta az Alkotmánybíróságnál a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét. Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell az ügyükben.

Az azonban már ebből a bírói döntésből kiderül, hogy a hallgatók érvelése megállhatja a helyét, azaz elképzelhető, hogy a modellváltást lehetővé tevő jogszabály alkotmányellenes. Ha ez így van, akkor a törvényt meg kell semmisíteni, és minden olyan intézkedés is semmisnek minősíthető, amelyet erre alapozva hoztak.

Németh Gábor író, forgatókönyvíró, a Free SZFE mozgalom aktivistája úgy látja, a fővárosi törvényszék mostani döntése felgyorsítja az alkotmánybírósági eljárást.

- Eleve reménykeltő, hogy egy ilyen szintű intézmény jogszerűnek találta a kérelmet, és jogsértőnek a törvényt – mondta az egyetemi oktató a Keljfeljancsi című műsorban.

Németh Gábor kitért arra, hogy az elmúlt időszak sok nehezen rehabilitálható döntést is hozott: az egyetem Vas utcai épületét visszaadták a református egyháznak, a Vas utca 2/c-t már fizikailag is leválasztották, felmondott legutóbb 26 oktató, nem is beszélve a korábban felmondottakról. Az nem világos, hogy ezek a következmények hogyan lennének visszafordíthatók.

Az egyetemi oktató azt is kifejtette, az Alkotmánybíróság összetételére tekintettel a hétköznapjaikat nem a múlt pénteki fővárosi törvényszéki döntés reménykeltő következményei szerint szervezik.

- Nem számolhatunk azzal, hogy megnyerjük ezt az ügyet, úgyhogy próbáljuk, keresni a helyünket, és kiépítjük azokat a formákat, amelyek között folytatni tudjuk az oktatást – fogalmazott Németh Gábor.

A műsorban L. Simon László országgyűlési képviselő is beszélgetett Fiala Jánossal.

 

A Csókay András idegsebésszel készült beszélgetés itt hallgatható vissza.

(Kiemelt kép: Tiltakozók az SzFE tüntetésén 2020. október 23-án. Fotó: 168.hu | Merész Márton)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.