Alkotmánybírósághoz fordult a Fővárosi Törvényszék SZFE-ügyben

A hallgatók azt várják, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg az egyetemi autonómiát korlátozó törvényi rendelkezéseket. A döntésre kilencven nap van.

2021. február 27., 08:32

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybíróság előtt indítványozza a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását megvalósító törvény semmissé tételét – olvasható az SZFE hallgatóinak tegnap esti, friss közleményében. Mint írják, az Alkotmánybíróságnak soron kívül, de legkésőbb kilencven napon belül döntenie kell az ügyükben.

Emlékezetes, hogy még tavaly októberben több mint százötven egyetemi polgár fordult az Alkotmánybírósághoz az úgynevezett modellváltást lehetővé tevő törvény megsemmisítését kérve. Esetünkben azonban az Alkotmánybíróságot nem köti határidő – ellentétben a bírói kezdeményezéssel.

„Az SZFE HÖK, jogi eszközökkel, elsőként az illegitim kuratórium által önkényesen létrehozott alapító okiratot és szervezeti és működési szabályzatot támadta, melyek megfosztották szenátusunkat lényegi jogköreitől. Keresetünkben arra kértük a bíróságot, forduljon az Alkotmánybírósághoz a júliusban elfogadott SZFE-törvény, valamint a felsőoktatási törvény 94.§ (6) bekezdése megsemmisítéséért, melyekre hivatkozva létrejött és eljárt a kuratórium” – áll a hallgatók közleményében.

A hallgatók azt írják, a Fővárosi Törvényszék megvizsgálva a beadványukat, és maga is úgy látja, hogy alkotmányellenesnek a fenti törvényi rendelkezéseket, ezért – felfüggesztve saját eljárását – az Alkotmánybíróság előtt indítványozza, hogy a modellváltó törvényt és az Nftv. 94.§ (6) bekezdését semmisítsék meg.

Ha az Alkotmánybíróság eltörli az SZFE-törvényt, úgy az intézmény modellváltása semmissé válik – a felsőoktatási törvény vonatkozó bekezdésének eltörlésével pedig egyetlen modellváltó intézmény fenntartójának sem lenne lehetősége az egyetemi szenátusok jogainak korlátozására.

(Kiemelt kép: 168.hu | archív)

06:30

A globális minimumadó bevezetése olyan nehézségekbe ütközik, amelyeken nem tudunk átlépni, mi az adócsökkentések kormánya vagyunk - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Madridban a közmédiának nyilatkozva.