Brutálisan megemeli a jegybanki alapkamatot az MNB

Harminc bázisponttal szökik az egekbe. 

2021. augusztus 11., 15:17

Szerző:

Jelentősen megnöveli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanki alapkamat mértékét. A monetáris tanács egyhangú szavazással döntött a 30 bázispontos kamatemelésről a legutóbbi, kamatdöntő ülésen – derült ki az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből. A testület a januárban meghatározott alapkamat mértékét 1,20 százalékra emelte.

Korábban írtunk róla, hogy az év januárjában az MNB monetáris tanácsa a korábbi évi számokat hagyta érvényesülni, vagyis a 0,60 százalékos alapkamatot hagyta meg. Ez emelkedett meg 30 százalékponttal, de a kamatfolyosón is változtatott, ami így 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett. A szerdai jegyzőkönyvből kiderült: a tanács az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a júniusban kezdett kamatemelési ciklust folytatja.

(Kiemelt kép: A Magyar Nemzeti Bank épülete. Fotó: Pesti Hírlap archív)

 

2022. október 4., 17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

2022. október 4., 17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.