Brutálisan megemeli a jegybanki alapkamatot az MNB

Harminc bázisponttal szökik az egekbe. 

2021. augusztus 11., 15:17

Szerző:

Jelentősen megnöveli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanki alapkamat mértékét. A monetáris tanács egyhangú szavazással döntött a 30 bázispontos kamatemelésről a legutóbbi, kamatdöntő ülésen – derült ki az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből. A testület a januárban meghatározott alapkamat mértékét 1,20 százalékra emelte.

Korábban írtunk róla, hogy az év januárjában az MNB monetáris tanácsa a korábbi évi számokat hagyta érvényesülni, vagyis a 0,60 százalékos alapkamatot hagyta meg. Ez emelkedett meg 30 százalékponttal, de a kamatfolyosón is változtatott, ami így 0,25 százalék és 2,15 százalék közötti lett. A szerdai jegyzőkönyvből kiderült: a tanács az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a júniusban kezdett kamatemelési ciklust folytatja.

(Kiemelt kép: A Magyar Nemzeti Bank épülete. Fotó: Pesti Hírlap archív)

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.