Szabálytalanul tárolt veszélyes hulladék – frissítés: helyreigazítás

Kiszakadt zsákokban, hamis papírokkal tárolták az akkugyárból származó, nehézfémeket is tartalmazó zsákokat abban a mocsai hulladékfeldolgozóban, amely nemrég a miniszterelnök vejének érdekeltségébe került. 

2023. április 5., 15:12

Szerző:

Szabálytalanul tárolták és a veszélyességet jelző kódját is eltüntették annak a komáromi akkumulátorgyárból származó 83 tonna nehézfém-tartalmú anyagnak, melyet egy hulladékfeldolgozó cég mocsai telephelyén fedezett fel korábban a hatóság – írja az Átlátszó. Az Éltex Kft.-nek emiatt 3,2 millió forint bírságot kellett fizetnie, ám az ügyről a lakosság nem értesülhetett.

A Komárom-Esztergom vármegyei Mocsa község határában, a lakóházaktól nem messze az Éltex Kft. 2016 óta működtet hulladékfeldolgozót. A telephely a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft. komáromi akkugyárától mindössze 15 kilométerre található. Egy nemrégiben az Átlátszó birtokába jutott hatósági határozat szerint

a cég akkugyártásból származó, nagy mennyiségű mérgező anyagot tárolt Mocsán, engedély nélkül.

Az, hogy a zavaró szaghatás miatt a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal bírság megfizetésére és intézkedési terv benyújtására kötelezte a céget egy inulatoktól sem menten fórumon derült ki szeptemberben – írja az oknyomozó portál –, az azonban még ott sem, hogy 

korábban a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt is bírságot szabtak ki a cégre.

Mindez a A G7 témáról írt összefoglaló cikkéből derült ki, amely után az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult a megyei kormányhivatalhoz. Válaszukból – amely több bírságról szóló dokumentumot is tartalmazott – az derült, hogy: 

  • Egy ízben 100 ezer forint büntetést kellett fizetnie a cégnek „a lakosság számára zavaró bűzhatást okozó technológia vagy berendezés üzemeltetése” miatt 
  • Egy másik dokumentum pedig 3, 2 millió forintos büntetést állapított meg nehézfémtartalmú hulladék engedély nélküli tárolása miatt.

A határozat szerint 2021 őszén egy hatósági ellenőrzés során a mocsai telephelyen 83 029 kilogramm, akkumulátorgyártásból származó, veszélyes – nehézfémeket tartalmazó – hulladékot találtak, amit szabálytalanul, nyitott csarnokokban tároltak. Ráadásul a hulladékot tartalmazó zsákokon nem szerepelt az anyagok veszélyességét jelző kód, a nyilvántartás szerint pedig nem-veszélyes fémhulladék kategóriába sorolták át ezeket.

„A big-bag zsákok közül több ki volt szakadva, a hulladékok körüli területen elektrolittal szennyezett csapadékvíz nyomai voltak láthatók”

– olvasható a határozatban.

A debreceni központú Éltex Kft. az ipari hulladékkezelésben a cég az elsők között van Magyarországon: olyan globális multikkal vannak szerződései, mint a Procter & Gamble, a Bosch, a Samsung, a Henkel és a Continental – írta meg a G7 tavaly.

Az Éltex az Opten cégadatai szerint 2021-ben közel 21,8 milliárd nettó árbevételt és 2 milliárd forint adózott eredményt produkált.

Egy évvel pedig a Válasz Online írt arról, hogy a cégben a 2022-ben többségi tulajdont szerző, a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM) érdekeltségébe tartozó Global Refuse Holding Zrt. révén

az Éltex Tiborcz István köréhez lett köthető.

Az Éltexnél egy személyben már csak az a Figura Ferenc írhat alá, akit a Válasz Online több cikke is a miniszterelnöki vő Tiborcz István üzleti köréhez sorol.

***

Az ÉLTEX Kft az atlatszo.hu portálról átvett cikkünk megjelenése után sajtóhelyreigazítással keresett meg minket, amelynek helyet adunk.

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy „hamis papírokkal tárolták” az akkugyárból származó zsákokat, mert a tevékenységhez szükséges minden engedéllyel rendelkezik a cég.
Szintén nem nyert bizonyítást, hogy a cég eltüntette „veszélyességet jelző kódot”, mert azt csak és kizárólag a szabály szerinti kezelés során kell feltüntetni.
Nem igaz, hogy a cég a kód hiánya miatt kapott büntetést. A büntetés tényét elismeri az ÉLTEX, annak azonban nem volt köze a veszélyességet jelző kódhoz, a tárolási szabályzat azóta pótolt hiányossága miatt kapta a bírságot.
A cég kifogásolja, hogy azt állítottuk, hogy a közösség nem értesült erről, hiszen a bírság egy részét az önkormányzat részére kellett megfizetniük. Itt meg kell jegyeznünk, hogy mi azt állítottuk, hogy a lakosság nem értesült az esetről.
A cég álláspontja szerint nem igaz, hogy a telep a lakóházak közelében van, mivel azoktól 1 kilométerre található.
Tévesen állítottuk, hogy a cég nagy mennyiségű mérgező anyagot tárolt Mocsán, engedély nélkül. Mérgező anyagot nem tároltak, nem is tárolnak a
mocsai telepen, mi veszélyes és nem veszélyes hulladékot tároltunk, amire vonatkozóan a hulladékkezelési engedélyeink rendelkezésre álltak és állnak.
Arról is értesítettek minket, hogy a big-bag zsákok minden esetben alkalmasak voltak a hulladékok tárolására, így valótlan az az állításunk, hogy a hulladékok körüli területen elektrolittal szennyezett csapadékvíz nyomai voltak láthatók. A cikkben említett szennyezés nem történt meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sandro Di Carlo Darsa/AltoPress/AFP)

16:23

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.

2023. május 29., 11:15

A felújított 3-as metró átadása után megújulnak a pótlóbuszok egykori sávjai, rövidesen több sávot használhatnak az autósok, ami csökkenti a mellékutcák forgalomterhelését, és biztonságosabb lesz a biciklis közlekedés is.