Félnek a veszélyes anyagoktól, sorra mondanak fel az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói

Kémiai és munkavédelmi biztonsági szabályok megsértése miatt 14 milliós bírságot szabott ki az épülő iváncsai akkumulátorgyárra a kormányhivatal. A vizsgálatok júniusban kezdődtek, miután több munkás rosszul lett, és az ellenőrzésen veszélyes anyagokat találtak, amiket nem jelentettek be. Egy ott dolgozó munkás szerint a rosszullétek óta sokan felmondtak.

2023. augusztus 4., 20:30

Szerző:

A 168.hu is beszámolt róla, hogy májusban több tucatnyi dolgozó lett rosszul az épülő iváncsai akkumulátorgyárban. Kobalt és nikkel került a levegőbe, amit többtucatnyian belélegeztek, és rosszul lettek tőle, hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett.

Akkor azt mondták: több helyen is nagy kék hordókban számukra ismeretlen anyagot tárolnak. Aztán kaptak is egy tájékoztató levelet, miszerint az úgynevezett Elektróda épületben egy NCM nevű rákkeltő anyaggal találkozhatnak. A rosszullétek miatt a rendőrség nyomozást indított. A Fejér Megyei Kormányhivatal pedig munkavédelmi és kémiai biztonsági eljárást – foglalja össze az rtl.hu.

Az ellenőrzésen valóban veszélyes anyagokat találtak, amelyeket a vállalat nem jelentett be. A munkavédelmi hatóságot sem értesítették arról, hogy rákkeltő anyagokkal dolgoznak.

A szabálytalanságok ezzel nem értek véget: az érintett munkaterület bejáratánál nem helyeztek ki a veszélyre utaló jelzéseket, és a belépést sem korlátozták.

Egy, az építkezésen dolgozó munkás most azRTL Híradónak azt mondta, még mindig találkozhatnak ezekkel az anyagokkal. Igaz már nem a folyosón, hanem külön helyiségekben tárolják ezeket.

„Vannak a tartályok, amiket már kiürítettek, de azért valamennyi anyag még maradt bennük, azok is ott vannak a helységekben hagyva” – nyilatkozta a dolgozó. 

Azt állítja, az eset óta többen is kiléptek, mert félnek a gyárban dolgozni. „Nagyon sokan elmentek a legutóbbi ilyen hírek után, rengetegen otthagyták az építkezést, több 10-20 emberről tudok én, aki csak emiatt számolt le (...) Félnek, így van, persze, hogy félnek” – felelte a riporter kérdésére.

A Kormányhivatal azt írta, közel 14 millió forintra bírságolta az iváncsai akkumulátorgyárat működtető céget a biztonsági szabályok megsértése miatt. Azt is közölték, a cég mostanra bejelentette hivatalosan is, hogy veszélyes anyagokat használnak. A rendőrség még nyomoz, tanúkat már kihallgattak, de még nincs gyanúsított az ügyben.

(Fotó: Szabó Rebeka, Facebook)

 

 

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.