Aki kormányt váltana, elszámoltatást is akar

Ez derül ki egy, a Momentum által megrendelt, most publikált közvélemény-kutatásból.

2021. április 20., 13:17

Szerző:

A Momentum által megrendelt kutatás azt mérte, hogy a kormányváltást akarók körében mennyire népszerű a párt elszámoltatásra vonatkozó javaslata – írja a 444.hu. A Momentum még márciusban lengette be az elszámoltatás ötletét, amely a „Felcsúti per” jelszóval került be a politikai közbeszédbe.

A Medián közvéleménykutató által elkészített felmérés azt mutatja, hogy az ötlet népszerű azok körében, akik támogatnák a kormányváltást. A kutatás a kormányváltást nem akarók körében nem mérte a kérdés népszerűségét, a válaszadók köre tehát ellenzéki szavazókra korlátozódik.

A kutatásban a válaszadóknak egy ötfokú skálán kellett jelezniük, hogy mennyire értenek egyet a javaslattal. Az összesített eredményt egy százpontos skálára vetítve átlagolták, vagyis az alábbi értékek nem a javaslat százalékos támogatottságát jelzik, hanem hogy összességében mennyire volt népszerű a gondolat egy adott párt szavazóinak körében. A skálán a 0 a teljes egyet nem értést, a 100 a teljes egyetértést jelzi.

A kérdés úgy hangzott: „Egy párt javaslata szerint 2022-ben, az esetleges kormányváltás után el kellene számoltatni a mostani kormány és a Fidesz vezetőit, és ha indokolt, bíróság elé kellene állítani őket. Egyetért, vagy nem ért egyet ezzel a javaslattal?"

 

  • Az LMP szavazói körében az átlagos érték 95;
  • a DK szavazói körében 93;
  • a Jobbik szavazói körében 91;
  • a Momentum szavazói körében 90;
  • Az MSZP és a Párbeszéd szavazói körében 89;
  • a párt nélküli, de kormányváltást akaró szavazók körében 87;
  • az MKKP szavazói között 80.

 

Ez alapján a Momentum elszámoltatási javaslatával a kormányváltást akaró szavazók többségében egyetértenek. A Medián reprezentatív felmérése 2021. április 8-10 között készült ezer fő telefonos megkérdezésével.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án. Fotó: MTI | Szigetváry Zsolt)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.