Jön a 40 fokos hőség – vörös figyelmeztetés van érvényben

A rekkenő hőséget, néhol záporokkal, zivatarokkal vészelhetjük át. 

2022. június 30., 07:16

Szerző:

Tovább fokozódik a hőség, írja a MET. Napközben jellemzően kis számban számíthatunk zivatarra - valamivel nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felében, illetve az Alföld déli részén. Viszont napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén elérheti a 29 fokot is, emiatt több megyére a legmagasabb fokozatú, vörös színű figyelmeztetést adták ki.

Csütörtök éjfélig napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, legfeljebb néhány zápor, zivatar fordulhat elő nagyobb eséllyel a Dunántúlon. Nagy területen megélénkül a délkeleti szél, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között várható. Késő estére 23 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon.
Fotó: MTI/Soós Lajos)

10:03

Pénteken időjárási szempontból is kettészakad az ország. A Dunántúlon heves viharokra, jégesőre kell számítani, az ország déli és középső tájain pedig 40 fokos hőség várható.