Pénzzel próbálhatják meg rávenni Orbánt, hogy támogassa az olajembargót

Az EU nagykövetei szerdán Brüsszelben találkoznak, miközben a tisztviselők azon fáradoznak, hogy megállapodásra jussanak az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról. Magyarország továbbra is kitart, és többet követel Brüsszeltől a szankciócsomag támogatásáért cserébe.

2022. május 11., 10:16

Szerző:

A Politico értesülései szerint tisztviselők azt fontolgatják, hogy pénzügyi kompenzációt kínálnak Magyarországnak, hogy megpróbálják rávenni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy írja alá az EU végrehajtó testületének az orosz olaj betiltására vonatkozó tervét. Három uniós tisztviselő szerint a pénzt a REPower uniós stratégia részeként lehetne Budapestre irányítani, amelyet a Bizottság a jövő héten mutat be.

„Minél többet tudunk segíteni Magyarországnak a REPowerEU-val, annál gyorsabban tudnak elszakadni az orosz olajtól” – mondta egy magas rangú uniós tisztviselő. Néhány ország azonban vonakodik attól, hogy készpénzt adjon Orbánnak. „Ez egy megszokott európai megoldás, hogy pénzt szórnak egy problémára, hogy megoldást találjanak. De ennek a pénznek valahonnan jönnie kell” – mondta egy uniós diplomata, hozzátéve, „Nincs olyan, hogy ingyen pénz”.

A budapesti megbeszéléseken részt vevő uniós tisztviselők szerint a tárgyalások kizárólag Magyarország olajkivezetéssel kapcsolatos technikai és gazdasági problémáinak megoldására összpontosítottak. A tisztviselők szerint sem a helyreállítási alap, sem a jogállamiság témája nem került szóba egyik fél részéről sem.

Az uniós vezetők és Orbán Viktor közötti tervezett videohívás – amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői budapesti útja után ígért – még nem valósult meg. Emmanuel Macron francia elnök kedd reggel telefonon beszélt Orbánnal.

A Politico véleménye szerint az orosz szankciókkal kapcsolatos patthelyzet lehetőséget adott Orbán Viktornak, az EU egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő nemzeti vezetőjének és egyik legakaratosabb szereplőjének, hogy ismét megmutassa a hatalmát Európában – és engedményeket szerezzen. Orbán ismét sikeresen azonosította, hogy hol tud még befolyást gyakorolni: a fontos uniós döntésekben.  

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fényképezkedik a visegrádi csoport államfői találkozóján a lengyelországi Katowicében 2021. június 30-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)