Ádertől kért kegyelmet az elítélt pécsi tanár

Az ügyvéd szerint a férfi nem követett el bűncselekményt

2021. december 1., 15:16

Szerző:

December 1-jén, szerdán kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon a 61 éves tanár, Jancsula Dezső büntetőpere, akit az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádol. A tárgyalást a vádlott védőjének kérésére február 9-re elhalasztották – írta a Népszava.

A 36 éve tanító, büntetlen előéletű pedagógus még szeptemberben vitatkozott összeaz iskola előtt, tiltott helyen dohányzó 16 éves fiúval. Miután a helyzetből konfliktus adódott, a fiú el s

akart menni, a tanár viszont nem engedte, amitől a vita elmérgesedett. Az afférról mobiltelefonnal és térfigyelő kamerával készült filmek és a tanúvallomások alapján a bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt, de ő fellebbezett, mivel ha elfogadja, azzal beismeri a bűnösségét, kirúgják az állásából, és az elkövetkezendő 3 évben nem vállalhat közalkalmazotti munkát. 

Gyorsan szárnyra kapott a hír, és Pécsett egy 700 fős tüntetést tartottak, Jancsula tanítványainak szülei és volt diákjai is jelen voltak. A tüntetés fő célja sz volt, hogy  bizonyítsák, a tanítványok által nagyon kedvelt Jancsula Dezső nem bántotta a sértettet, csak tisztázni akarta a helyzetet, ezért tartotta őt vissza és vitte be az iskola igazgatójához. Több kormánypárti politikus is kiállt a pedagógus mellett.

Többen felvetették, hogy épp a hasonló esetek elkerülése érdekében – jogszabály módosítással többletjogot biztosíthatnának a tanároknak.

A férfi védője továbbra is úgy látja, hogy Jancsula nem követett el bűncselekményt, ezért mindenképp bízik védence felmentésében.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.