Ádertől kért kegyelmet az elítélt pécsi tanár

Az ügyvéd szerint a férfi nem követett el bűncselekményt

2021. december 1., 15:16

Szerző:

December 1-jén, szerdán kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon a 61 éves tanár, Jancsula Dezső büntetőpere, akit az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádol. A tárgyalást a vádlott védőjének kérésére február 9-re elhalasztották – írta a Népszava.

A 36 éve tanító, büntetlen előéletű pedagógus még szeptemberben vitatkozott összeaz iskola előtt, tiltott helyen dohányzó 16 éves fiúval. Miután a helyzetből konfliktus adódott, a fiú el s

akart menni, a tanár viszont nem engedte, amitől a vita elmérgesedett. Az afférról mobiltelefonnal és térfigyelő kamerával készült filmek és a tanúvallomások alapján a bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Jancsula Dezsőt, de ő fellebbezett, mivel ha elfogadja, azzal beismeri a bűnösségét, kirúgják az állásából, és az elkövetkezendő 3 évben nem vállalhat közalkalmazotti munkát. 

Gyorsan szárnyra kapott a hír, és Pécsett egy 700 fős tüntetést tartottak, Jancsula tanítványainak szülei és volt diákjai is jelen voltak. A tüntetés fő célja sz volt, hogy  bizonyítsák, a tanítványok által nagyon kedvelt Jancsula Dezső nem bántotta a sértettet, csak tisztázni akarta a helyzetet, ezért tartotta őt vissza és vitte be az iskola igazgatójához. Több kormánypárti politikus is kiállt a pedagógus mellett.

Többen felvetették, hogy épp a hasonló esetek elkerülése érdekében – jogszabály módosítással többletjogot biztosíthatnának a tanároknak.

A férfi védője továbbra is úgy látja, hogy Jancsula nem követett el bűncselekményt, ezért mindenképp bízik védence felmentésében.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.