Gyerek a tranzitzónában őrzött kétszáz menedékkérő többsége

2019. április 11., 09:22

Szerző:

Két magyar tranzitzónában jelenleg 200 fő van, abból 119 gyerek a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal tájékoztatása szerint – jelentette be Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán.

Szél és Szabó Szabolcs a hivatal igazgatójával egyeztettek, miután a két képviselő ellátogatott a röszkei és a tompai tranzitzónába.

Fotó: Facebook/Szél Bernadett

A zóna kapcsán Szél Bernadett arról beszélt, hogy az olyan, mint egy börtönóvoda, ugyanis nagyon sok gyermeket láttak. Úgy véli, a BMH adatai ismeretében ez továbbra is fennáll.

– Még pár fontosabb ott hallott adat következik. Megtudtuk, hogy 2018-ban 367 ember kapott valamilyen szintű elismerést Magyarországon: 68 menekültstátust, 281 oltalmazotti státust és 18 befogadott lett; ezzel szemben 595 elutasító döntés született és 160 esetben lett megszüntetés a folyamat vége (például amikor valaki önként távozik a tranzitból vagy az országból) - közölte.

2019-ben eddig 11 elismerő döntés született (ezek az eljárások idén indultak), összesen 153 kérelem érkezett be, kitoloncolás idén 39 esetben volt, míg 2018-ban 302 fő esetében, ebből 61-szer légi úton – tette hozzá Szél Bernadett.

A politikus a röszkei látogatásuk után beszámolt arról, hogy a zónában találkozott olyan gyerekkel, akinek iszonyatosan fájt a foga, de kezelés helyett antibiotikumot és Cataflamot kapott. Most viszont a BMH igazgatója úgy tájékoztatta őt, hogy utánajárt az esetnek, a gyermek pedig haladéktalanul megkapta az ellátást. Azt is jelezte, hogy megtalálták a módját annak, hogy a gyerekek ebben a helyzetben ellátást kapjanak.

Azt Szél bejegyzése szerint egyelőre az igazgató sem tudta megmondani, hogy a kísérő nélkül menekülő gyermekekkel mi lesz. Őket eddig Fótra vitték, nem a tranzitzónába. Fót helyzete azonban most instabil, de amint azt a képviselő írja, a BMH egyelőre nem kapott értesítést, és az igazgató állítása szerint nem is ők fognak dönteni arról, hogy mi lesz a gyerekek sorsa. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.