Megdőlt a napi országos melegrekord

Megdőlt a napi országos melegrekord – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán kedden.

2023. február 21., 18:00

Szerző:

Azt írták: szokatlanul meleg volt az idő, a sok napsütés, a Kárpát-medencét kitöltő enyhe, meleg légtömeg és az élénk, erős szél hatására általában 14 és 20 Celsius-fok közé emelkedett kedden délután a hőmérséklet.

A Tolna vármegyei Bátán mért 20,6 Celsius-fok viszont 0,7 fokkal felülmúlta az 1966-ban ezen a napon Homokszentgyörgyön mért 19,9 fokot, így ez az új február 21-i csúcs.

(Kiemelt képünk illusztráció: Tata, 2022. március 14. Szabadidejüket töltő természetkedvelő turisták a tatai Öreg-tó partján, az első tavaszi napsütéses napon. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.