A százezer beérkezett észrevételből ezerötszázzal foglalkoztak a státusztörvény kapcsán

A kormányzat szerint „minden idők legátfogóbb és leghosszabb egyeztetése" előzte meg a státusztörvény benyújtását. 

2023. június 23., 19:36

Szerző:

Belügyminisztérium szerint széleskörű társadalmi egyeztetés zajlott a státusztörvényről. Azonban a több mint százezer beérkezett észrevételből nagyjából ezerötszázat vizsgálták érdemben. Azt, hogy miért csak ennyit és mit fogadnak el ezekből, nem közölték. A Civil Közoktatási Platform munkatársa szerint ezzel jogsértést követ el a Belügyminisztérium – írja a HVG.

Június elején a KRÉTÁ-n keresztül Pintér Sándorék arról tájékoztatták a pedagógusokat, hogy a törvényjavaslat benyújtását „minden idők legátfogóbb és leghosszabb egyeztetése" előzte meg, feldolgozott 1500 írásos véleményt és húsz alkalommal egyeztetetett szakmai és érdekképviseleti a szervezetekkel. 

Az észrevételek feldolgozásának egyelőre nyoma sincs a kormány honlapján, ahogy a beérkezett 102 ezernél is több vélemény összefoglalója sem szerepel. Az észrevételeket  emailben lehetett eljuttatni a Belügyminisztérium számára március 10-ig. 

Ezzel a lehetőséggel élve többek között részletes véleményt küldött a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang Közösség, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete, a Könyvtárostanárok Egyesülete, a Magyar Helsinki Bizottság, a Pedagógus Egység mozgalom, a Magyar Anyák Közösség.

(Kiemelt képünkön: Németh Szilárd úgy döntött, összefoglalja a státusztörvény lényegét a Momentum levelére válaszként. Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala.)