Semjén Zsolt a nyári szünet első napján verné át a parlamenten a státusztörvényt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyszerre öt indítványt nyújtott be, köztük egy péntekre, rendkívüli ülésnapot rendelt el, hogy a tanári státusztörvényt akkor szavazzák meg.

2023. június 12., 19:28

Szerző:

Bár hétfőn, korábban a gyorsított eljárást a tanári státusztörvény esetében a Fidesz-frakció a sajtónak elvetette, közben kiderült, hogy Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes talált megoldást: öt indítványt nyújtott be, amelyek közül az egyik T/4255-ös számon a tanári státusztörvény ügyében, amelyből az egyik péntekre rendkívüli ülésnapot hívnak össze a parlamentbe a törvényről tartott szavazás céljából.

Indítványához fűződő indoklásában Semjén – úgy tűnik – az ellen az álláspont ellen érvel, amelynek értelmében várhat az őszi ülésszakig a státusztörvény megszavazása.

„Az indítványokkal összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné” – fogalmaz kísérő levele. Semjén mint a kormány Orbán Viktor utáni legmagasabb rangú tagja ezzel lényegében eldöntötte azt a rövid vitát, amely még kora délután bontakozott ki, hiszen a Fidesz-frakció ATV-vel ismertetett álláspontját ezzel az indítvánnyal felülírta.

Ha a státusztörvényről valóban június 16-án döntenek, az azt jelenti, hogy a törvény a nyári szünet első napján már készen állna a végrehajtó hatalom számára.

A közoktatásban dolgozó tanárok és tanítók munkaterheit növelő de szólásszabadságát megnyirbáló tervezet ellen tiltakozó Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront számított hasonló lépésre, ezért előzetesen már a teljes hétre területfoglalási engedélyt kértek a rendőrségtől, hogy a szavazás idején is tiltakozhassanak.

Rendkívüli eljárásra indítványozta a miniszterelnök-helyettes ezenkívül még módosítaná a helyi adókról szóló törvényt, és a nemzetiségek jogairól, a bányászatról és földgázelosztásról, valamint a „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” nyújtott be további javaslatokat a rendkívüli ülésnapra.

(Kiemelt kép: Bayer Zsolt és Semjén Zsolt a Békemeneten. Budapest 2022. március 15. - Fotó - Palágyi Barbara / 168.hu)

 

10:23

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.