Nem tárgyalja sürgősséggel a parlament a státusztörvényt

Nem sürgősséggel veszi tárgysorozatban a közoktatásban új munkaterheket és kevesebb szabadságot tartalmazó státusztörvény tervezetét a parlament.

2023. június 12., 16:03

Szerző:

Nem tárgyalja sürgősségi jelleggel a parlament a tanár státusztörvényt, mivel a beterjesztő Fidesz-frakció ezt nem javasolta – közölte a kormánypárti képviselőcsoport az ATV.hu kérdésére. A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront korábban egész hétre területfoglalási engedélyt kért a parlament elé, mert úgy értesültek, sürgősségi tárgysorozatban fogadhatják el Pintér Sándorék általuk „bosszútörvénynek” nevezett törvényét.

A státusztörvény, amely jelentősen növelné a közoktatásban dolgozó tanítók és tanárok munkaterheit, vitatott teljesítményértékelési rendszert vezetne be, és a tanárok szólásszabadságát is korlátozná az érdekképviseleti szervezetek kritikájának kereszttüzében áll már hónapok óta. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke például úgy fogalmazott, információi szerint több tízezer tanár mondhat fel, ha a törvényt elfogadják, és annak rendelkezéseit szeptembertől bevezetik.

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. / Fotók: Pásztor Csaba / 168.hu)