További tüntetések a Kossuth téren, a héten megszavazhatják a státusztörvényt

Egész hétre területfoglalási engedélyt kért a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront a Parlament elé. 

2023. június 12., 07:45

Szerző:

A a múlt héten benyújtott státusztörvényről szóló javaslatot még nem tűzték napirendre. Hétfőn dőlhet el, hogy sürgősségi eljárásban tárgyalják-e, ebben az esetben akár 24 óra alatt meg is szavazhatják a törvényt, amely a közalkalmazotti jogviszony megszűnésével a tanárok számos jogot veszítenének el. Emellett az új szabályozás csökkentené az intézményi autonómiát és több jogot adna a fenntartónak – írja a Telex.

A Belügyminisztérium többször is tárgyalt a szakszervezetekkel és 34 témakörben sikerült részben, vagy teljes egészében megállapodni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a benyújtott tervezet azonban több olyan elemet tartalmaz, amelyről még nem esett szó, ezért a PDSZ Brüsszelhez fordul a javaslat miatt.

(Kiemelt kép: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook.)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.