A PDSZ szerint olyan részletek is kerültek a státusztörvény-tervezetbe, amelyekről eddig szó sem volt

Hiába kérte a PDSZ, hogy legalább a státusztörvény szövegét küldjék el, még a levelükre sem válaszoltak.

2023. június 7., 16:22

Szerző:

Kedden este benyújtotta a Belügyminisztérium a státusztörvény-tervezetét így rövid időn belül el is fogadhatja az Országgyűlés, amint arról mi is beszámoltunk. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) május 30-án kérte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy ha minden tiltakozásuk ellenére is benyújtják a tervezetet, akkor legalább küldjék meg annak szövegét a számukra, azonban erre a levélre a PDSZ nem kapott választ. Szerintük ez azért lehet, mert olyan részek kerültek a benyújtott tervezetbe, amelyeket eddig nem is látott a szakszervezet.

A PDSZ szerint a hivatalos tervezet többek között nem garantál mindenkinek béremelést, csúsztat és senki nem is kérte a Pintér-féle teljesítményértékelő rendszer bevezetését. 

Emiatt a PSZ-szel egyeztetve ismét levelet írtak Maruzsának, amelyben kijelentik, hogy vissza szeretnének térni a sztrájktárgyalásokhoz. 

„Ezért kénytelenek vagyunk visszatérni a sztrájkköveteléseinkkel kapcsolatos további egyeztetésekhez. Ennek mindenképpen a tanév vége előtt – tehát június 16-ig – meg kellene történni, mivel többször is elhangzott, hogy a kormány fontosnak tartja a pedagógusok bérének rendezését. Kérjük jelölje meg azt az időpontot, mikor erre sor kerülhet” 

– áll a PDSZ államtitkárnak küldött levelében.

A benyújtott tervezetet nem csak a PDSZ és PSZ támadja, a Civil Közoktatási Platform húsz oldalon át sorolja a státusztörvény hibáit.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook.)