Húsz oldalon át sorolja a státusztörvény hibáit a Civil Közoktatási Platform

Az összefoglaló lejegyez minden olyan civil és szakmai kritikát, ami az elmúlt hónapokban felmerült a törvénytervezettel kapcsolatban,

2023. június 7., 14:40

Szerző:

Ahogy a 168.hu is megírta, kedden benyújtotta elfogadásra a Belügyminisztérium a Parlamentnek a státusztörvény-tervezetet, így rövid időn belül elfogadhatja azt az Országgyűlés. Pintér Sándor belügyminiszter ezzel párhuzamosan levelet írt a pedagógusoknak, amelynek meg akarja nyugtatni az érintetteket, hogy nem vezetnek be számukra kedvezőtlen intézkedéseket, és a törvény számukra előnyös változásokat hoz majd.

Pintér Sándor üzenetének nincs köze a valósághoz – írta szerkesztőségünknek küldött levelében a Civil Közoktatási Platform, amely tagjai összegyűjtötték a törvénnyel kapcsolatos, általuk ismert civil, szakmai kritikákat. A több mint húsz oldalas dokumentum feketén-fehéren bizonyítja, hogy a levél valótlan állításokat tartalmaz: a törvény nemhogy megoldaná, csak súlyosbítja az oktatás problémáit, rontja a pedagógusok helyzetét, őket még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza – fogalmaz a közlemény.

„Nagyon fontos látni, hogy a pedagógushiány militáns kezelése érdekében meghozott intézkedések semmilyen tekintettel nincsenek a valódi problémákra, a szülők és diákok jogait is súlyosan sértik. A rémületes állapot megoldása, amelyben nincs, és nem lesz, aki a gyerekeinket tanítsa, még messzebb került. A kormányzat ezt a krízist mindösszesen elhazudni akarja, és a rendőrminisztertől a félkatonai, agresszív intézkedéseket várja”

– fogalmaz a Civil Közoktatási Platform szóvivője.

Az összefoglaló egyebek mellett kiemeli, hogy nem folytak érdemi tárgyalások a tervezet elkészítése során, a törvény bevezetése az eddig is alacsony szintű szakmai autonómiát tovább csökkentené, ugyanakkor növelné a pedagógusok munkaterheit. Kiemelik, hogy a törvény bevezetése a nevelési-oktatási munka minőségét rontaná, károsan hatna a munkahelyi környezetre, tovább sérülne a gyermekek minőségi oktatáshoz való joga és az oktatásban dolgozók szólásszabadsága, érdekérvényesítési lehetőségei, vagyis emberi jogai sérülnének.

A tervezet ellen komoly tüntetések szerveződtek az elmúlt hónapokban, civilek, közéleti szereplők is felszólaltak a státusztörvény kapcsán. Többek között az alábbi pontokat tartalmazza:

  • 4 helyett 6 hónapos lenne a próbaidő, ami alatt indoklás nélkül el lehet bárkit bocsájtani,
  • a felmentési idő 8 hónapról 60 napra csökkenne,
  • azonban ha a munkavállaló kezdeményezi a felmondását, akkor az úgynevezett „lemondási idő” (amíg továbbra is dolgoznia kell) 2 hónap helyett 3 hónapra emelkedne,
  • az ingyenesen elrendelhető helyettesítések óraszámát 60-ról 80-ra emelnék,
  • bevezetnék a 33-40 órás kötetlen munkaidő intézményen belüli eltöltését
  • törvénybe iktatnák, hogy a pedagógusokat szükség esetén áthelyezzék a tankerület egyik iskolájából a másikba,
  • meghosszabbítható a tanév, ha nem tudják a 180 tanítási napot megtartani előre nem látható okból.

A Civil Közoktatási Platform részletesen elemzi a tervezet minden pontját és alapos indoklással látja el ellenvéleményét az összefoglalóban.

 

(Kiemelt kép:Diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP )

 

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.