Körbezárták a rendőrök a tüntető diákokat

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

2023. június 2., 07:20

Szerző:

Mint arról beszámoltunk: legalább 15 városban tüntetnek a pedagógusokat újabb csapásként érő státusztörvény beterjesztése ellen csütörtök este.

Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom alapítója a tüntetésen úgy fogalmazott, "fogy a levegőnk: ki tudja, mikor fogy el teljesen, mikor robbanunk?" "Szemétdombra a státusztörvénnyel!" – kiáltotta, majd felszólított mindenkit, hogy ragasszák tele a várost a megmozduláson kiosztott 100 ezer matricával. Ezután bejelentette, hogy a demonstráció véget ért – írja az MTI.

A tüntető diákok a helyszínen maradtak, és az említett matricákkal teleragasztották a minisztérium homlokzatát, egyikük az ablakrácsokra is felmászott. Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője a demonstráció után egy a Facebookon közzétett videóben arról beszélt, a Belügyminisztérium elé bejelentett gyűlés szervezője a jogszerű gyűlést befejezetté nyilvánította, de a résztvevők egy kisebb csoportja elindult a város felé. Később közölte, a rendőrség a Széchenyi rakpart Markó utcai lehajtójánál „a céltalanul, tanácstalanul vonulókat” megállította, és a csoport tagjait egyenként igazoltatták.

A Mérce tudósítása szerint a tüntetés után több tucat diák először a Lánchidat vette célba, de mivel azt rendőrsorfal állta el, a Kossuth téren át a Margit híd felé vették az irányt, azonban a kettő között félúton körbezárták őket a rendőrök. Helyszíni tudósítóink szerint aki önként távozna, csak igazoltatás után szabadulhat a rendőrségi gyűrűből. A helyszínen vannak 14 éves fiatalok is. Többen azt hangoztatják, hogy meg akarják őket félemlíteni a rendőrök, pedig nem csináltak semmi erőszakosat. A lap szerint két turista is a rendőrsorfal mögött ragadt, nekik magyarul magyarázta egy rendőr, hogy most nem mehetnek el innen. Mint írják: az igazoltatás után a vonulni tervező diákok és a rendőrök is feloszlottak.

Hegyi Szabolcs, a menetet kísérő TASZ-megfigyelő a lapnak úgy nyilatkozott a helyszínen, hogy nem teljesen világos, miért jelent veszélyt a közrendre és a közbiztonságra a békésen vonuló pár száz fős csoport, ekkora létszámban még a közlekedésben sem okoznak akkora fennakadáts, amely indokolná a közbeavatkozást és valójában nem csinálnak mást, mint a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolják.

Hiába nem volt bejelentve a vonulás, ez önmagában nem teszi jogellenessé a diákok spontán akcióját a TASZ munkatársa szerint, hisz mindaddig, amíg békés marad, alapjoggyakorlásnak számít.

A BRFK a tüntetés felmorzsolódása után arról tájékoztatott, hogy „a belváros egy rövid útszakaszára kiterjedt jogellenes vonulás befejeződött. Kényszerítő eszköz alkalmazására, ruházatátvizsgálásra, előállításra, az igazoltatásokon kívül más intézkedésre nem került sor.”

(Csécsi Soma a BRFK szóvivője bejelentkezik a státusztörvény-ellenes tüntetés utáni vonulás résztvvőinek igazoltatásakor 2023. június 1-jén. Fotó: BRFK)