Akár tízezer pedagógus is felmondhat a státusztörvény miatt

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a jövő kifejezetten kilátástalan, hamarosan a szakmai munkát teljesen felváltja a „közjószágok legeltetése". 

2023. június 9., 11:08

Szerző:

Gosztonyi Gábor becslése szerint akár tízezrével is felmondhatnak a pedagógusok a státusztörvény bevezetése után, mert „a csend nem rend" tehát az még nem jelent semmit, ha valaki nem hangosan tiltakozik.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a jövő kifejezetten kilátástalan, hamarosan a szakmai munkát teljesen felváltja a „közjószágok legeltetése". A PDSZ ügyvivője jogsértőnek tartja a benyújtott tervezetet, amelyet sem a szakszervezetekkel sem másokkal nem egyeztettek. A törvényjavaslatról három hét múlva szavaz a parlament, a státusztörvényről szóló tárgyalások viszont már jövő hét kedden elkezdődnek. Többek között ezekről beszélgetett az ATV Start című műsorában Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Fórum szóvivője és Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

Gosztonyi Gábor Pintér Sándor pedagógusoknak küldött levelével kapcsolatban úgy fogalmazott a műsorban, hogy egy „színtiszta propagandaanyag" elég bő lére eresztve. „A kormány a még pályán lévő pedagógusokkal akarja elvitetni az összes terhet és felelősséget" – fogalmazott Ercse Kriszta a Civil Közoktási Platform szóvívője, hozzátéve, hogy a státusztörvény jelentős része arról szól, hogy a szabályozási környezetet is jelentősen átalakítják. A törvénytervezet második célja, hogy még inkább megnehezítsék a pályaelhagyást, a fél cél pedig a még erősebb, totális kontroll kialakítása. 

(Kiemelt képünkön: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook)

10:23

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.