A rezsivédelmi alapba kerültek a szerencsejátékosok védelmét célzó pénzek

A péntek éjjel megjelent a Magyar Közölönyben egy kormányrendelet, ami a játékkaszinók és online kaszinók játékadójának három százalékát játékosvédelmi, vagy karitatív célok helyett a rezsivédelmi alapba irányítja.

2022. október 15., 17:24

Szerző:

A kormányrendelet szerint a kaszinók játékadójának három százalékát a rezsivédelmi alapba irányítják át. Ezt a három százalékot a cégeknek karitatív célokra, szerencsejátékosok védelmére kellett fordítani.

A Portfolio részletezte, hogy a 387/2022. (X. 14.) kormányrendelet módosította a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényt, pontosabban annak a 35.  § (4) bekezdését, amely eredetileg arról rendelkezett, hogy (4) „A játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3%-át játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani. E rendelkezés alkalmazásában játékosvédelmi célnak minősül különösen a játékosok által ingyenesen, 0-24 óra között hívható telefonos ügyfélszolgálat (zöld szám) fenntartása, a játékosok részére a szociális ellátórendszer keretében elérhető közösségi ellátásokról szóló figyelemfelhívó, illetve folyamatos tájékoztatás biztosítása, valamint a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzése, kezelése.”

Egy kamatstop-rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben

Az ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelesek számára kamatstopot rendelt el a kormány – derült ki egy pénteken késő este közzétett rendeletből. A rendelet értelmében jövő év június 30-ig meghosszabbítják azt az elvileg ideiglenes intézkedést, amelynek értelmében ezeknek a jelzáloghiteleknek a kamatai nem emelkedhetnek.

Az eredeti rendelet kimondja, hogy a referenciakamathoz kötötten változó kamatozású lakáshitelek kamatát csak a 2021. október 27-i referenciakamat mértékének megfelelően lehet emelni. De a rendelet újdonsága, hogy ezt az intézkedést olyan hitelekre is kiterjesztette, amikre eddig nem vonatkozott.

A kamtsopot ugyanis innentől „a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre, valamint 2022. november 1-től a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott nem kamattámogatott jelzáloghitelszerződésekre is alkalmazni kell”.

Ez azt jelenti, hogy az állam által családpolitikai okokból bevezetett, de hitelnek minősülő szerződéseken alapuló törlesztés kamatai sem emelkedhetnek legalább 2023 nyárközépig, de a legfeljebb ötéves kamatperiódussal rögzített hitelkamatú kölcsönök stopja ugyanilyen jelentős lépés.

Ez lényegében ugyanis azt jelenti, hogy a 2023. június 30-ig kamatfordulóval szembenéző jelzáloghitelek szinte teljes körére vonatkozni fog a kamatstop. Az intézkedés célja minden bizonnyal egy várható recesszióra való felkészülés, és annak megakadályozása, hogy a lakáshitel-piac tömegesen dőljön be.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)