A Párbeszéd feljelenést tesz Palkovics László ügyében, költségvetési csalás és hűtlen kezelés a gyanú

2019. február 19., 20:46

Szerző:

A Párbeszéd költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, mert kétségbe vonja, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik kutatóintézetétől.

Az ügyben Mellár Tamás képviselő tartott kedden sajtótájékoztatót, aki azt mondta, nem lehet tudni, hogy Palkovics László mit tett ezért a fizetésért, de nagyon valószínű, hogy nem végezte el azt a kutatómunkát és publikációs tevékenységet, amiért ezt a pénzt kapta.

Fotó: Bazánth Ivola

A politikus az MTA tervezett átalakításáról azt mondta, hogy éppen folyamatban van az MTA „elfoglalása, bezúzása”, az Orbán-kormány olyan akciókat indított el, amilyeneket legutoljára az ötvenes években lehetett megfigyelni. A kabinet megkérdőjelezi a tudományos kutatásokat és durván próbálja korlátozni és megszüntetni az MTA függetlenségét és autonómiáját – jelentette ki. Az átalakítás lehetséges okát találgatva Mellár Tamás azt mondta, hogy az MTA intézeti vagyona pontosan nem ismert, de legalább 500 milliárd forintra rúg. A legújabb elképzelés szerint az intézeteket egy alapítványba szeretnék átvinni, majd később több lépcsőben privatizálni - mondta.Szerinte a következő EU-s ciklusban egyre több forrás nyílik meg a tudományos kutatás számára és az Orbán-kormány ezt nyilván egy olyan intézményhálózat számára szeretné megszerezni, amelyikre nagyobb rálátása van.

Szombaton négy volt igazságügyi miniszter közös közleményben figyelmeztette Palkovics Lászlót, hogy akár börtönre is ítélhetik, ha másra használja fel a törvény szerint az MTA-nak járó pénzt.