Orbán Viktor találkozott az olasz szélsőjobb vezetőjével

A találkozót egy lépcsőn bonyolították. 

2021. augusztus 28., 12:25

Szerző:

Amint az már tegnap kiderült, Orbán Viktor mégsem nyaralni ment Rómába, hanem azért hogy a katolikus törvényhozókkal találkozzon. A miniszterelnököt kíséri Novák Katalin is, aki tegnap Ferenc pápával is találkozott, ma pedig egy olyan fotót töltött fel Facebook-oldalára, amin Orbán Viktor követői egy ismerős arcot fedezhetnek fel, Georgia Meloniét. Az olasz politikus az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetség nevű szélsőjobboldali párt vezetője, valamint a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában európai politikai párt elnöke. Orbán Viktorral utoljára az Európa-bajnokság német-magyar mérkőzés ideje – amit röviddel az utazás előtt mondott le a miniszterelnök – alatt találkozott az olasz politikus. Most pedig, ahogy arról a családokért felelős miniszter közölte: az erősödő európai jobboldalról és az afganisztáni helyzet miatt növekvő migrációs nyomásról tárgyaltak. 

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek eljuttatott közleményében megerősítette: Orbán Viktor Rómában folytatott megbeszélést Giorgia Melonival, ahol közös kijelentették, közös céljuk hogy újra a jobboldal legyen a legnagyobb politikai erő Európában. A találkozón – amelyen Novák Katalin, a Fidesz nemzetközi ügyekért is felelős alelnöke is részt vett – szóba került az afganisztáni összeomlás miatt várható migrációs nyomás is. Megegyeztek benne, hogy a tömeges befogadás nem tekinthető megoldásnak.

„A segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni. Az erősödő migrációs nyomásnak a szárazföldön és a tengeren is ellen kell állnunk” – jelentették ki.

A Fidesz Európai Néppártból történő kilépése óta nem tudni, mely európai parlamenti frakcióban folytatja majd a politizálást, azonban többször felmerült már lehetőségként a nacionalista pártokat tömörítő Európai Konzervatívok és Reformisták pártja is, amelynek szeptember óta történetesen Georgia Meloni a vezetője. A politikus pártjának népszerűsége hazájában egyre csak nő.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.