A nyári időszámítás rövid története

Ma kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromról két órára állítják át. Az eredeti időszámítás valójában ez, a téli. A nyári időszámítást energiatakarékossági okokból vezették be. 

2022. október 30., 07:05

Szerző:

A nyári, illetve a téli időszámítás, és az ezekhez kapcsolódó óraátállítás a mesterséges fény előállításához felhasznált energiával való takarékoskodás miatt született meg. Fontos tudni, hogy az eredeti, a téli időszámítás volt, tehát az újítás a nyári időszámítás bevezetése volt. A nyári időszámítást alig száz éve alkalmazzuk, ám ötlete már sokkal régebbről ered. Először, 1784-ben Benjamin Franklin, amerikai diplomata és feltaláló érvelt a nyári időszámítás gazdasági haszna mellett – írja a Mobildepo.

A huszadik század sötét évei

Az ötletet 1895-ben egy új-zélandi rovarszakértő, George Vernon Hudson vetette fel újra. Eszerint októberben két órát előre, márciusban pedig két órával visszább kellene állítani az időt. Elképzelését természetesen nem valósították meg. 1907-ben az angol William Willett indítványozta, hogy április minden vasárnapján 20-20 perccel előre, szeptember négy vasárnapján pedig ugyanannyival visszaállítsák az órákat, ám indítványát a parlament nem fogadta el többszöri benyújtásra sem.

A nyári időszámítást elsőként az első világháború alatt, 1916-ban alkalmazták Németországban. Ennek az volt az oka, hogy kevesebb mesterséges világítás előállításával üzemanyagot tartalékoljanak a háborúra. A központi hatalmakhoz hasonlóan hamarosan az antant országaiban is bevezették a háború idejére a nyári időszámítást. Az addig érvényben lévő közép-európai időszámítástól Magyarországon először 1916. április 30-ától 1916. szeptember 30-ig tértek el. A következő években rendszeresen rendeletben történt a nyári időszámítás bevezetésének kihirdetése. 1921-től lekerült a napirendről ennek használata Magyarországon és Európában is. Ismételt bevezetésére 1941-től került sor 1949-ig, a második világháború alatt, szintén megtakarítás céljából. Érdekesség, hogy Nagy-Britannia a második világháború időszakában dupla nyári időszámítást használt, hiszen nyáron 2 órával, télen pedig 1 órával előre állította az órákat.

A magyarországi időszámítás

Magyarországon 1954 és 1957 között ismét újra átállították az órákat. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal és általánossá vált egész Európában. Magyarországon egy 1996-os kormányrendelet szabályozza az óra átállítást: a nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart; a téli időszámítás október utolsó vasárnapjától március első vasárnapjáig tart. 2011-ben Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna is megszüntette az évente két óraátállítást, és az új moszkvai idő az addigi nyári idő lett.

 

(Kiemelt képünk forrása: Pixabay)