A Népszabadság egykori székházába vackolta be magát a fideszes médiaalapítvány

2019. március 13., 08:33

Szerző:

A Mediaworks jelenlegi székházában kapott helyett a több száz kormánypárti médiaterméket tulajdonló Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA). Ez az a Bécsi úti panelház,  ahol korábban a Mediaworks által 2018. október 6-án bezárt Népszabadság működött – írja a Népszava.

A bírósági adatok szerint a NER-oligarchák önkéntes felajánlásaiból összeállt fideszes médiaholding, a KESMA alapító okiratát 2019. február 25-én módosították. Az alapítvány székhelye előzőleg Balatonföldváron, A Mediaworks elnök-vezérigazgatójának, Liszkay Gábornak a nyaralójában volt. 

A Népszabadság egykori székháza

Az alapítványi kuratórium elnöki posztját Varga István ügyvéd – volt MDF-s, majd fideszes parlamenti képviselő – töltötte be, egészen addig, amíg el nem árulta, hogy szerinte az ellenzéki sajtó és az abban dolgozók jóval magasabb nívót képviselnek, mint a kormányhű média és munkásai. Ezután villámgyorsan lemondott. Állítólag maga Rogán Antal szállította le a selyemzsinórt,  a bírósági adattárban egyelőre nincs nyoma, hogy megtalálták volna az utódját.

A közelmúltban a Mediaworks (Mészáros Lőrinc volt tulajdona), valamint 28, a KESMA-hoz tartozó sajtócég úgynevezett uralmi szerződést kötött. Miközben a cégek tulajdonosa változatlanul a KESMA, a szerződéssel elismert vállalatcsoport jött létre. Ennek „uralkodó tagja” a Mediaworks, a többi cég „ellenőrzött tagként” szerepel.

A Mediaworks részt vehet az általa ellenőrzött lapkiadók vagyongazdálkodási (mindenekelőtt befektetési, beruházási és fejlesztési) döntéseinek előkészítésében, utasításokat adhat, új vállalkozási lehetőségek felkutatásában közreműködhet, a cégektől fejlesztési forrásokat vonhat el és oszthat újra. A sajtókoncentráció tehát tovább erősödött.