A Nagy-Szénás hegyen csap össze a kereszténység a környezetvédelemmel – UPDATE: Megszólalt az államtitkár

Menczer Tamás szerint „modernkori keresztényüldözés” zajlik Magyarországon.

2023. október 29., 13:00

Szerző:

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Pest vármegye 2. számú választókerülete országgyűlési képviselőjének reakciója a cikk végén olvasható!

 

Elfogadhatatlannak nevezte a keresztégetést bárhol Magyarországon a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videójában. Menczer Tamás a térség fideszes országgyűlési képviselője a Nagy-Szénás hegyen felgyújtott kereszt újbóli felállítása ügyében a „modernkori keresztényüldözés” elleni fellépésre szólított fel.

Menczer Tamás szerint az augusztusban felgyújtott kereszt esetében „a valláson messze túlmutató kérdésről van szó”. Közlése szerint mindent megtesz azért, hogy a hegyen ismét kereszt álljon. A kormányhivatal ki is adta az ehhez szükséges engedélyeket, „azonban vannak emberek, akik nem akarják, hogy itt kereszt álljon” – fogalmazott. Hozzátette: ilyen ember például Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója,

aki szerint a keresztállítással kipusztítanák a leánykökörcsint, az árvalevelű lent és a borzas vértőt.

A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület sem akarja a kereszt felállítását, a szervezet elnöke, Vojczek Judit megtámadta a kormányhivatali engedélyt a bíróságon, így bírósági eljárás lesz az ügyben. Vojczek szerint 

ha a keresztet újra felállítják, akkor kivégzik a nagy rókalepkét, a fűrészlábú szöcskét, és elpusztítják a kövér daravirágot 

– mondta a fideszes politikus. Menczer Tamás kifejtette,  szerint fontos ügy a környezetvédelem, azonban nyilvánvaló, hogy itt nem a környezet védelméről van szó. „Amit Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója és Vojczek Judit elnökasszony csinál, az a modernkori keresztényüldözés”. Hozzátette, mindenki, akinek fontos a kereszt felállítása, számíthat rá. Szerinte komoly küzdelemre kell készülni, ezért az emberek támogatását kérte az ügyben.

 ***

Cikkünk megjelenését követően Menczer Tamás megkereste szerkesztőségünket, és tájékoztatott minket, hogy álláspontja szerint a  legcsekélyebb veszéllyel sincs a természetre, amit szeretne. „Egyrészt nyilvánvaló, hogy a 20x20 cm-es alapra állítandó kereszt semmi veszélyt nem jelent a természetre. Másrészt ezen a hegyen eddig is állt egy kereszt. Eddig senki sem állította, hogy a kereszt miatt kipusztult a leánykökörcsin vagy az árlevelű len. Azt sem mondta senki, hogy a korábban ott álló, és augusztus végén felgyújtott kereszt veszélyeztette a fűrészlábú szöcskéket. Ha tehát a kereszt eddig sem jelentett veszélyt a természetre, a jövőben miért jelentene? Az én célom a korábbi állapot helyreállítása, ahol kereszt állt, ott álljon újra kereszt" – írta.

 

 

 

(Kiemelt képünk forrása: Menczer Tamás Facebook-oldala)

2024. május 25., 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.