A mentelmi bizottság döntött: felfüggesztették Völner Pál mentelmi jogát

Nem volt meglepetés.

2021. december 13., 12:47

Szerző:

Mint megírtuk, az Országgyűlés Mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János hétfő délre hívta össze a paritásos testület zárt ülését, amelyen a jobbikos Csányi Tamás mellett a fideszes Völner Pál ügyében döntenek.

A gyanú szerint hosszabb időn át, rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Völner Pál az államtitkári posztról lemondott, de nem ismerte el bűnösségét. A kormánypártok korábban, megszavazzák a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, hogy tisztázza magát az igazságszolgáltatás előtt.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium közelmútban lemondott államtitkára érdekelt volt abban, hogy minél több a devizahitelest sújtson a végrehajtás, emiatt nem lehetett ügyükben igazságot teremteni. Csárdi Antal hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján emlékeztetett: mielőtt a kormány a pandémia miatt felfüggesztette volna a végrehajtásokat, azok száma meredeken emelkedett. A politikus szerint ez csak kormányzati segítséggel történhetett meg, azért volt lehetséges, mert a kormány egy tagja érdekelt volt azokban.

A politikus feltette a kérdést: túl azon, hogy Völner Pál havonta 2-5 millió forintot kapott különböző ügyek elintézéséért, hogyan hízhatott meg jelentős mértékben a Völner Pál családjához és családja cégeihez köthető vagyon? Mindez szerinte a hitelkárosultak veszteségeiből finanszírozódott.
    Az LMP válaszokat vár Völner Páltól, a kormánytól és az ügyészségtől, hány végrehajtásból származó lakást tulajdonolt Völner Pál, a családja vagy a családjában lévő cégbirodalom? Nyerészkedtek-e a hitelkárosultakon? - sorolta kérdéseit Csárdi Antal. Emlékeztetett: a károsultak közül sokan lettek öngyilkosok vagy vesztették el egy élet munkáját.

Völner Pál közben jelezte, hogy nem vesz részt az Országgyűlés Mentelmi bizottságának ülésén. Völner azt írta:

A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi.

Ezt a jogi véleményt védője, Papp Gábor ügyvéd is megerősítette, aki a politikus levelét eljuttatta lapunknak.

Völner Pál arról is írt:

A Legfőbb Ügyészség indítványa engem érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozóhatóság részére fogok reagálni.

Mint írta, az ügyészség megkeresése nincs teljesen összhangban azzal a közleménnyel, melyet a közvélemény december 7-én ismerhetett meg.

(Kiemelt kép:  Budapest, 2021. április 29. Varga Judit igazságügyi miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én. MTI/Balogh Zoltán)

 

Tegnap 19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.