A mentelmi bizottság döntött: felfüggesztették Völner Pál mentelmi jogát

Nem volt meglepetés.

2021. december 13., 12:47

Szerző:

Mint megírtuk, az Országgyűlés Mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János hétfő délre hívta össze a paritásos testület zárt ülését, amelyen a jobbikos Csányi Tamás mellett a fideszes Völner Pál ügyében döntenek.

A gyanú szerint hosszabb időn át, rendszeresen 2-5 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Völner Pál az államtitkári posztról lemondott, de nem ismerte el bűnösségét. A kormánypártok korábban, megszavazzák a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, hogy tisztázza magát az igazságszolgáltatás előtt.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium közelmútban lemondott államtitkára érdekelt volt abban, hogy minél több a devizahitelest sújtson a végrehajtás, emiatt nem lehetett ügyükben igazságot teremteni. Csárdi Antal hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján emlékeztetett: mielőtt a kormány a pandémia miatt felfüggesztette volna a végrehajtásokat, azok száma meredeken emelkedett. A politikus szerint ez csak kormányzati segítséggel történhetett meg, azért volt lehetséges, mert a kormány egy tagja érdekelt volt azokban.

A politikus feltette a kérdést: túl azon, hogy Völner Pál havonta 2-5 millió forintot kapott különböző ügyek elintézéséért, hogyan hízhatott meg jelentős mértékben a Völner Pál családjához és családja cégeihez köthető vagyon? Mindez szerinte a hitelkárosultak veszteségeiből finanszírozódott.
    Az LMP válaszokat vár Völner Páltól, a kormánytól és az ügyészségtől, hány végrehajtásból származó lakást tulajdonolt Völner Pál, a családja vagy a családjában lévő cégbirodalom? Nyerészkedtek-e a hitelkárosultakon? - sorolta kérdéseit Csárdi Antal. Emlékeztetett: a károsultak közül sokan lettek öngyilkosok vagy vesztették el egy élet munkáját.

Völner Pál közben jelezte, hogy nem vesz részt az Országgyűlés Mentelmi bizottságának ülésén. Völner azt írta:

A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi.

Ezt a jogi véleményt védője, Papp Gábor ügyvéd is megerősítette, aki a politikus levelét eljuttatta lapunknak.

Völner Pál arról is írt:

A Legfőbb Ügyészség indítványa engem érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozóhatóság részére fogok reagálni.

Mint írta, az ügyészség megkeresése nincs teljesen összhangban azzal a közleménnyel, melyet a közvélemény december 7-én ismerhetett meg.

(Kiemelt kép:  Budapest, 2021. április 29. Varga Judit igazságügyi miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én. MTI/Balogh Zoltán)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.