A magyarok közel fele aggódik a sajtószabadság helyzete miatt

Egy felmérés a visegrádi országokban vizsgálta a lakosság véleményét a sajtószabadság helyzetéről. 

2022. április 26., 13:02

Szerző:

A magyarok nagyobb része szerint ma nem szabad a sajtó Magyarországon, sőt, még romlott is a helyzet az elmúlt években, de a fideszes szavazók kicsit másképp gondolkodnak ezekben a kérdésekben – ez derült ki abból a friss felmérésből, amit a cseh Economia médiavállalat készített a V4-es országokban. Az országonként reprezentatív, online és telefonos felmérésben február 1-17. között a cseh Median kutatóintézet összesen több mint négyezer embert kérdezett meg, országonként valamennyivel több mint ezret-ezret. A kutatásról a Telex számolt be. 

A felmérés szerint a V4-es országok közül Magyarországon látják a leginkább úgy, hogy nincs sajtószabadság, míg a cseheknél a legkevésbé. A magyar megkérdezettek 43 százaléka szerint a sajtó nem szabad nálunk, mert a kormány beleszól az újságírók munkájába. 

A felmérésben itthon külön vizsgálták a fideszes szavazók véleményeit, akiknek több mint a fele, 58 százaléka szerint Magyarországon sajtószabadság van, és mindössze 15 százalékuk szerint nincs. Mind a négy ország úgy látja, a sajtószabadság helyzete romlott náluk az elmúlt öt évben, Lengyelország (55 százalék) és Magyarország (40 százalék) pedig még azt is gondolja, nála rosszabb a helyzet, mint más közép- és keleti-európai országokban. Kivéve a Fidesz-szavazók: amikor csak őket kérdezték, akkor 40 százalékuk mondta azt, hogy szerintük még javult is a helyzet az elmúlt években, és csak 19 százalékuk szerint romlott.

Az is kiderült, a magyarok 48 százaléka aggódik is sajtószabadság helyzete miatt. Ez egyébként megegyezik a szlovák és a cseh lakosok válaszával, a lengyeleknél viszont kiugró magasan, 63 százaléknyian aggódnak az ottani helyzet miatt. A válaszokat pártpreferencia szerint is vizsgálták, aminek érdekes eredménye lett: a fideszesek több mint fele egyáltalán nem aggódik a magyar sajtóhelyzet miatt, míg az ellenzéki pártok szavazóinak elsöprő többsége igen. Nem magyar sajátosság ez, a többi V4-es ország hasonló tendenciát mutat: a kormánypárti szavazók aggódnak a legkevésbé, míg az ellenzékiek jobban.

A felmérésben azt is megmérték, mennyire tartják fontosnak az emberek, hogy az országukban független média is működjön, olyan, amit a kormány nem tud befolyásolni vagy cenzúrázni. Bár a magyarok 72 százaléka szerint szükség van ilyenre, még így is kevesebben vannak, mint a másik három országban: azokban ez az arány 80 százalék feletti. De az is érdekes, hogy

a magyarok 7 százaléka azt mondta, független sajtóra nincs is szükség.

A fideszes és jobbikos szavazók ugyanúgy szerepeltek ebben a kérdésben: 5-5 százalékuk szerint nem fontos, hogy legyen Magyarországon független sajtó. És míg az MSZP-sek 3 százaléka szerint nem kell ilyen az országnak, addig egyetlen DK-s vagy LMP-szavazó sem mondta ugyanezt.

Bár a magyarok 53 százaléka szerint a kormány nem szólhatna bele a közmédia működésébe és műsoraiba, ez jócskán elmarad a régió országaitól: a cseheknél például ez 80 százalék.

És míg a magyar ellenzéki szavazók elsöprő többsége szerint a kormánynak nincs keresnivalója a közmédia működésében, a fideszesek ebben a kérdésben annyira nem tudtak megegyezni: 35-35 százalékuk szavazott az igenre és a nemre is.

(Kiemelt képünk: Tüntetés az Index munkatársai mellett. Fotó: Dombóvári Tamás I 168)