A Magyar Orvosi Kamara szerint is sántít a kormány vakcinatáblázata

Szerintük a közzétett adatok ebben a formában nem alkalmasak arra, hogy az egyes vakcinák hatásosság-különbségeit megállapítsák belőle.

2021. április 27., 12:35

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn levelet küldött az operatív törzsnek, amelyben üdvözli, hogy a kormány a jelenleg használt oltások hatékonyságát igazoló adatokat hozott nyilvánosságra. Szerintük azonban ezek az adatok ebben a formában nem alkalmasak arra, hogy az egyes vakcinák hatásosság-különbségeit megállapítsák belőle.

A kormány vasárnap erősen vitatott tartalmú táblázatban foglalta össze az oltások utáni fertőzöttségi és halálozási adatokat. Az általuk közölt adatok szerint a második oltás után összesen 5714 ember fertőződött meg, és 273-an haltak meg. Ezeket a haláleseteket bontották le vakcinatípusokra, amiből az a következtetést vonták le, hogy az Európai Unióban elsőként engedélyezett Pfizer/BioNTech vakcina második dózisa után többen fertőződtek és haltak meg, mint például az orosz Szputnyik beadása után.

A MOK szerint ezzel csak az a baj, hogy

  • ismeretlen a feldolgozási metodika
  • hiba az első és második oltás adatainak egyben kezelése
  • különböző az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota
  • különböző az oltások időbeli eloszlása
  • és a feldolgozás nem számol az egyes vakcinákkal oltottak korátlagával sem.

 Az orvosi kamara hétfői keltezésű levelében azt kéri, hogy a kormányzat tegye elérhetővé kutatók számára az oltással kapcsolatos adatbázisok kutathatóságát.

„A vakcinák hatásosságának valós megítélése érdekében szükség lenne az egyes oltások által kiváltott immunválasz időbeli kialakulásának és erősségének megismerése érdekében egy prospektív reprezentatív vizsgálatot indítani. Ennek eredményei alapján lehetne a mindinkább rendelkezésre álló többféle vakcinát a leghatékonyabban felhasználni, az esetleg szükségessé váló újraoltásokról megalapozott döntést hozni” – írja levelében a MOK, amely a kutatások megtervezésében is segítséget ajánl a kormánynak.

(Kiemelt kép: Magyarország Kormánya)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.