A magyar ellenzék megtalálta a közös nevezőt Emmanuel Macronnal

Egy órán át beszélgetett a francia elnök Donáth Annával, Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel.

2021. december 13., 18:20

Szerző:

Közös sajtótájékoztatót tartott a Momentum elnöke, Donáth Anna, a DK EP-képviselője, Dobrev Klára, Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, miután találkozta Emanuel Macron francia elnökkel.

A tájékoztatót Márki-Zay Péter kezdte, aki különleges megtiszteltetésnek nevezte, hogy Macron ennyi időt szánt a magyar ellenzéknek. Szerinte beszélgetésük sikeres volt, ugyanis mindkét fél egy

„erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb jogállami Európát” szeretne.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közös ügynek nevezte az illegális, valamint az Orbán Viktor által betelepített migráció megállítását. Az utóbbihoz hozzátette, hogy a magyar miniszterelnök által betelepített migránsokat akár Franciaországban is bűnözhettek. Hangsúlyozta, hogy nemcsak megtartanák a határkerítést, de az Orbán által betelepített migránsokat és bűnözőket is kiadná. Továbbá beszélgettek arról, hogy az EU-s újjáépítési alapból hazánk a nálunk zajló korrupció miatt nem kap jelentős forrásokat. Ezért remélhetőleg a '22-es választások utáni korrupciómentes kormány megkapja ezeket a támogatásokat – tette hozzá.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a francia elnökségnek hatalmas előrelépési lehetősége van abban, hogy a jogállamiságot előtudják segíteni az Unióban. Majd hangsúlyozta, hogy Macron elnök ígéretet tett a jogállamisági-mechanizmus bevezetésére a francia elnökség alatt. A DK politikusa is felidézte, hogy egyetértenek a francia elnökkel abban, hogy egy sokkal szorosabb együttműködésű Uniót kell létrehozni, amiben szerepet foglal a közös biztonságpolitika, környezetvédelem, digitalizáció és közös minimálbér.

Donáth Anna is sikeresnek értékelte a beszélgetést, ugyanis az megerősítette azt amiért két–, két és fél éve harcol:

a jogállamiság nem alku tárgya, hanem politikai kérdés.


Elmondta, hogy Macron nagyon fontos szövetségesként tekint Magyarországra a jövőben is, és hazánk egyenlő partner lesz az EU-ban.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztató végén hangsúlyozta, hogy fontos szövetségese a magyar ellenzéknek a francia elnök, hogy egy szuverén Európai Uniót hozzanak létre. Karácsony szerint azért fontos az egységes és erős EU, mert az a klímaváltozás megállításának és a hosszútávú érdekeknek rendeli alá a döntéseit.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron beszélget Donáth Annával, Dobrev Klárával, Karácsony Gergellyel és Márki-Zay Péterrel. fotó: Ludovic MARIN / AFP)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.