A levélszavazatok 94 százaléka a Fideszé

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a levélszavazatok pártlistás szavazólapjainak előzetes összesítését.

2022. április 9., 15:55

Szerző:

A Nemzeti Választási Iroda szombat délutánra befejezte az április 3-i országgyűlési választás kapcsán leadott levélszavazatok előzetes összesítését. Az NVI-hez a végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza. Végül 264 031 lett az érvényes pártlistás levélszavazatok száma, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 50 ezernél volt érvénytelen a szavazási irat.

Az NVI közlése alapján a levélszavazatok elsöprő többését – 93,9 százalékát – a Fidesz-KDNP pártlistája kapta. Ez 247 957 voksot jelent. Az ellenzéki összefogás listájára 10 820 szavazat érkezett, míg a Mi Hazánk 2789 voksot kapott.

 

Az NVI az előzetes összesítés részeként informatikai alkalmazás segítségével beszkennelte a levélben szavazók szavazólapjait és elvégezte az országos listás szavazatok előzetes megszámlálását. Ezt követően a szavazatokat kézzel számolja meg, a végeredményt pedig majd a kézi számlálás eredménye adja. Az NVI emellett már a levélszavazatok népszavazási szavazólapjainak összesítésén is dolgozik.

Az Iroda azt is közölte, szombaton mind a 106 Országgyűlési Egyéni Választókerület (OEVK) egy-egy szavazatszámláló bizottsága dolgozik abban a szavazókörben, ahová az átjelentkezők és a külképviseleti szavazáson résztvevők voksai megérkeztek. Ezeket a szavazatokat a kijelölt szavazókörök voksaival együtt számlálják meg.

Ez alapján az Országos Egyéni Választókerületi Bizottságok még ma megállapítják a szavazás egyéni választókerületi eredményét. Végül a Területi Választási Bizottságok szintén szombaton napon állapítják meg az országos listás választás részeredményét.

(Kiemelt kép: Urnazárás a Magonc Óvodában A Városligeti fasoron Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.