Pert nyert Szél Bernadett a külügyminisztériummal szemben

A külügyminisztérium ki kell hogy adja Szél Bernadettnek a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződését.

2021. október 7., 19:07

Szerző:

„Másodfokon és jogerősen győztünk abban a perben, amit a kínai hitelszerződés kiadásáért indítottam. Az ítélet szerint hiába a titkosítási törvény: a kormánynak nem elég általánosságban hivatkozni arra, hogy a hitelszerződés nyilvánossága sértené Magyarország külügyi érdekeit, azt bizonyítania is kell. És mivel a külügyminisztérium ezt nem tudta bizonyítani, 15 napon belül ki kell adnia a hitelszerződést – jelentette be Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

 

A szerződést, mely szerint Kína a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozására 85 százalékos hitelt ad, 2020 áprilisában írták alá. Szél ezt követően indított pert a hitelszerződés kiadásáért. A kormány az adatigénylésre a veszélyhelyzetet kihasználva először 90 nap hosszabbítást kért, majd megszavaztatta a titkosítási törvényt.

A képviselő fellebbezett az elsőfokú bíróság döntése ellen. A bíróság másodfokon most annak bizonyítására kötelezte a külügyminisztériumot, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit. A bíróság csütörtökön megállapította, hogy a minisztérium nem csatolt olyan dokumentumot, amely hitelt érdemlően bizonyította volna, hogy a szerződés kiadása sértené Magyarország külügyi érdekeit, ezért 15 napon belül ki kell adniuk a hitelszerződést.

(Kiemelt képünk: Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Budapest, 2021. április 8. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.