Szél Bernadett: A Fidesz fél

Szél Bernadett simán hozta Pest 2-es választókörzetét. Interjú. 

2021. szeptember 30., 16:00

Szerző:

Hatalmas fölénnyel nyert, eddigi legtöbb voks, amit választásokon szerzett. Miben látja a siker forrását? 

Először is sok köszönetet szeretnék mondani a csapatomnak. Annak a 10 fővel indultunk meg a kampánynak, amiből időközben 100-an lettünk , és településekről településekre jártunk, hogy felmérjük a választók gondjait, és ezekre megoldásokat találjunk. Nem utolsó sorban a személyes kontakt fontosságát részesítjük előnyben. Úgy gondolom, hogy az első etap részemről eredményesnek mondható, nagyon korrekt verseny volt. Azt gondolom, hogy a mai világban ez egy nagyon jó példa arra, hogy politikusoknak így is lehet, úgy mond csatázni, hogy nem egymások keresik a fogást, hanem, azt nézik, hogy mit tudnak nyújtani a választókerületeknek.

Több nő is nyert választókerületekben, jelenleg Dobrev Klára is az élvonalban van. Mit gondol, vajon felkészült arra a magyar társadalom, hogy nők legyenek többségben a politikában?

Én mindig is azt mondtam, amióta politizálok, nem azzal van a baj, hogy valaki nő vagy férfi. Inkább azzal volt a probléma, hogy kevés nő volt politikában. A kérdés inkább, hogy van-e olyan minőségi a magyar közélet, hogy elég nő beszálljon ebbe a versenybe, és én úgy látom, hogy 2021-re van helye a nőknek is a politikában. Amikor én elkezdtem politizálni, volt a társadalom részéről egy nyitottság, örültek neki, hogy végre vannak nők is. Ez nekünk inkább nehéz döntés, a magyar politika sok esetben nem nőnek való, ahogyan férfiaknak sem. Borzalmas stílust képvisel, és az a rengeteg igazságtalanság. Hadd említsem meg, hogy például a közmédia nem tudósít az előválasztásról. Látják, hogy mennyi embert mozgósítunk meg.  

Félnek, hogy most egy erősebb ellenzéket és egy erős ellenfelet kapnak, aki által talán meginoghat a hatalmuk? 

A közmédia Fidesz utasításokat hajt végre, magyarul ez azt jelenti: a Fidesz fél. Ilyen politikai esemény még nem volt. Ez olyan ellenzéki előrelépés, amivel számokban mutathatjuk meg, hogy mennyi embert megmozgat az előválasztás. Erre nem készült fel a Fidesz. 

Az előválasztás első napjaiban történt technikai malőr mennyire írható az ő számlájukra? 

Nem szeretek találgatni, nagyon nehéz kinyomozni egy ilyen támadást, én elfogadom, amit a szakértők írnak, hogy ez egy támadás volt. De azt is, hogy a rendszer fejlesztése nagyon bonyolult történet, és tekintve, hogy ezt civilek hozták létre, nem volt olyan nehéz támadás alá venni. De ilyenkor mindig fel kell tenni a kérdést, hogy „kinek az érdeke”, és azt gondolom, hogy erre a kérdésre egyértelmű a válasz. 

Mi lehet az oka, annak, hogy Fekete-Győr András a jelenlegi állás szerint ennyire alul teljesít? 

Ő kezdetektől tudta, hogy egy olyan térben fog versenyezni, ahol nála sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkező politikusok vannak.  A Momentum egy erős szervezet, megszólította a fiatalokat, új színt hozott a politikába, és fontos volt, hogy a pártnak is legyen miniszterelnök-jelöltje. András is tudja, hogy erős a mezőny. Ez kockázatmentes az ellenzék szempontjából, hiszen előválasztásról van szó, de ez mindenképpen fontos tapasztalat a Momentum számára. Viszont nem gondolnám, hogy bármilyen súlyos következtetést le kellene vonni, itt most egy olyan helyzet van, amikor a Momentum először indult el miniszterelnöki szinten. 

Az első etap, ahogyan mondta, eredményesen zárult, hogyan alakul a következő időszak? 

Jelenleg is különböző településeken töltöm a napokat, és azoknak az embereknek mondok köszönetet, akik segítettek abban, hogy 17 településen mozgósítsunk. Feladatunk részben az volt, hogy megszólítsuk a választókat, hogy tájékoztassuk őket az előválasztásról, és ennek tétjéről. Úgy látom, hogy a jövőben is szükség van a személyes jelenlétre, mert a mai világban egy meghekkelt médiával találkozik a választópolgárok döntő része, és csak kevés helyre jut el a független média. Ezért fontos, hogy mindenhol jelen legyünk. Nagyon sok energiát fogok továbbra is beletenni abba, hogy a 17 településen élő emberek gondjait, milyen megoldásokkal tudjuk megoldani. Nem személyeskedésre fogok koncentrálni, hanem javítani a problémákon az itt élőkkel közösen. 

(Kiemelt képünk: Szél Bernadett Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)



Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.