Egy napra visszatér a tavasz! Mutatjuk, mikor jön az enyhülés

Fogcsikorgató hideg van hazánkban, nappal is alig kúszik fagypont fölé a hőmérséklet, de hamarosan érkezik a tavaszt idéző enyhülés.

2024. január 21., 12:09

Szerző:

Bár még várat magára az igazi tavasz, rövidebb időszakra kiengedhet a fagy a jövő héten. 

Vasárnap nagyrészt zavartalan lesz a napsütés, éjszaka azonban nagyobb területen is párássá válik a levegő, főként északkeleten köd, rétegfelhőzet is képződik, amely holnap napközben csak lassan oszlik fel. Másutt fátyolfelhőzet zavarja, majd egyre inkább szűri is a napsütést. Csapadék hétfő estig még nem várható. A délies szél ma még csak helyenként, holnap már nagyobb területen lesz élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések is előfordulhatnak.

A HungaroMet előrejelzése szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -11 és -6 fok között alakul, a vastagabb hóval borított részeken, valamint a fagyzugokban ennél hidegebb lesz, a szeles északnyugati részeken viszont kissé enyhébb lehet az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 2 és 7 fok között várható, de a felhősebb, párásabb északkeleti területeken ennél hűvösebb is lehet.

Anticiklon határozza meg térségünk időjárását, ezért vasárnap fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A jövő hét közepére enyhe idő érkezik hazánk területére, szerdán éjjel -8, +1 fok közé süllyed, kora délutánra 6 és 13 fokra emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap az Időkép szerint is igazi téli reggelre ébredhettünk, röpködő mínuszokkal. A derült, szélcsendes időnek és hóval borított felszínnek köszönhetően sok helyen, összesen 45 mérőponton esett -10 fok alá a hőmérséklet. Az év eddig leghidegebb hőmérsékletét is vasárnap reggel mérték: Lipeszentadorján -13,7 fok volt. Ezt követte Barlahida és Mihálygerge -13,3 fokkal.

Még Horvátországban is havazott a napokban. Havazással tört be a hideg, fagyos levegő az Adria térségébe is, különösen a hegyvidéki területeken hullott jelentős mennyiségű hó. A havazás az Adria északi részén, így Opatijában a tengerpartot is érintette, több centi méter hó hullott ma reggelig. A felhők mostanra távoztak, a szikrázó kék ég, a havas hegycsúcsok és a tenger kombinációja lenyűgöző.

A napsütéses, bár kétség kívül zord hideget veszélyes időjárási jelenség a hétfő éjféli órákig nem zavarja meg. Ekkor azonban csapadékzóna érheti el az országot, amelyből kezdetben az északnyugati területeken ónos esőre.

A hazai sípályák közül Eplény, Mátraszentistván, Normafa, Sátoraljaújhely és Visegrád újra megnyitotta kapuit. A Városligeti Műjégpálya, valamint számos vidéki és budapesti korcsolyapálya nyitva tart, bátran csúszkálhatunk. A környező országok sípályái szintén várják a téli sportok szerelmeseit, bőven van hó az Alpokban és a Tátrában – olvasható az Időkép oldalán.

(Képünk illusztráció/ Pexels)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.