Egy napra visszatér a tavasz! Mutatjuk, mikor jön az enyhülés

Fogcsikorgató hideg van hazánkban, nappal is alig kúszik fagypont fölé a hőmérséklet, de hamarosan érkezik a tavaszt idéző enyhülés.

2024. január 21., 12:09

Szerző:

Bár még várat magára az igazi tavasz, rövidebb időszakra kiengedhet a fagy a jövő héten. 

Vasárnap nagyrészt zavartalan lesz a napsütés, éjszaka azonban nagyobb területen is párássá válik a levegő, főként északkeleten köd, rétegfelhőzet is képződik, amely holnap napközben csak lassan oszlik fel. Másutt fátyolfelhőzet zavarja, majd egyre inkább szűri is a napsütést. Csapadék hétfő estig még nem várható. A délies szél ma még csak helyenként, holnap már nagyobb területen lesz élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések is előfordulhatnak.

A HungaroMet előrejelzése szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -11 és -6 fok között alakul, a vastagabb hóval borított részeken, valamint a fagyzugokban ennél hidegebb lesz, a szeles északnyugati részeken viszont kissé enyhébb lehet az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 2 és 7 fok között várható, de a felhősebb, párásabb északkeleti területeken ennél hűvösebb is lehet.

Anticiklon határozza meg térségünk időjárását, ezért vasárnap fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A jövő hét közepére enyhe idő érkezik hazánk területére, szerdán éjjel -8, +1 fok közé süllyed, kora délutánra 6 és 13 fokra emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap az Időkép szerint is igazi téli reggelre ébredhettünk, röpködő mínuszokkal. A derült, szélcsendes időnek és hóval borított felszínnek köszönhetően sok helyen, összesen 45 mérőponton esett -10 fok alá a hőmérséklet. Az év eddig leghidegebb hőmérsékletét is vasárnap reggel mérték: Lipeszentadorján -13,7 fok volt. Ezt követte Barlahida és Mihálygerge -13,3 fokkal.

Még Horvátországban is havazott a napokban. Havazással tört be a hideg, fagyos levegő az Adria térségébe is, különösen a hegyvidéki területeken hullott jelentős mennyiségű hó. A havazás az Adria északi részén, így Opatijában a tengerpartot is érintette, több centi méter hó hullott ma reggelig. A felhők mostanra távoztak, a szikrázó kék ég, a havas hegycsúcsok és a tenger kombinációja lenyűgöző.

A napsütéses, bár kétség kívül zord hideget veszélyes időjárási jelenség a hétfő éjféli órákig nem zavarja meg. Ekkor azonban csapadékzóna érheti el az országot, amelyből kezdetben az északnyugati területeken ónos esőre.

A hazai sípályák közül Eplény, Mátraszentistván, Normafa, Sátoraljaújhely és Visegrád újra megnyitotta kapuit. A Városligeti Műjégpálya, valamint számos vidéki és budapesti korcsolyapálya nyitva tart, bátran csúszkálhatunk. A környező országok sípályái szintén várják a téli sportok szerelmeseit, bőven van hó az Alpokban és a Tátrában – olvasható az Időkép oldalán.

(Képünk illusztráció/ Pexels)

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.