A Hortobágyi Nemzeti Park területén építkezne a kormány

Medence is lesz a madármegfigyelő épület mellett.

2021. október 20., 14:16

Szerző:

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg, hogy egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét akar építeni az állam olyan területeken, amik nemzeti és európai szinten is védett területnek számítanak, írja az Átlátszó. A pályázat kiírója az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., ami Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos alá tartozik. A beruházás ötletgazdája Máté Bence természetfotós.

A pályázat tárgya: „Halászati bemutató és Madárszínház”. A lap szerint a tender leírásában többször is szerepel, hogy a beruházásra kijelölt terület milyen különféle természetvédelmi védettségekkel rendelkezik, tehát nem lenne alkalmas építési beruházáshoz.

„Ajánlatkérő a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság védett területén kíván létrehozni egy közel 506 m2 alapterületű pince + földszint + emelet kialakítású madármegfigyelőt és az épülethez kapcsolódó egy a halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott emelt szintű kb. 600 m2 területen belül vízgépészettel ellátott medencét”

– olvasható a tender leírásában. Továbbá „a projekt része többek között a közlekedőutak kiépítése és felújítása, fa szerkezetű nádutak megvalósítása, nádas irtása és telepítése is.”

A leírás alapján tehát a védett területet alaposan feltúrják majd az építési munkagépek, valamint a környéken is nagyobb munkálatok várhatóak. A villanyosítás kiépítését például úgy oldják meg, hogy egészen a helyi kisvasúti megállóig földkábelt vezetnek, ahol pedig egy transzformátor adja majd az energiát.

 

„Az E.ON-nal történt egyeztetés alapján a meglévő középfeszültségű transzformátorról, a kisvasúti töltés oszloptranszformátor felőli oldalán a középfeszültségű kábelt a töltésben, földárokban tovább kell vinni a kisvasúti megálló vonaláig. Erre a végpontra transzformátor kerül telepítésre”

– írják a felhívásban.

(Kiemelt kép: Szürke darvak (Grus grus) a Hortobágyi Nemzeti Park területén Poroszló térségében. A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-én hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. A Hortobágy szinte egész Európa legkedveltebb állomása a vonuló madarak körében. Évente majd 160 000 egyed fordul meg ebben a térségben a daruvonulás időszakában. A madarak innen folytatják vándorútjukat Észak-Afrika és Dél-Európa irányába. Fotó: Faludi Imre / MTVA /Bizományosi)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.