A haza érdeke és a kormányfő érdeke végképp különvált egymástól

2018. szeptember 17., 10:43

Szerző:

A király meztelen, és ezt ő is tudja – ezzel a címmel tette közzé a Népszava az LMP képviselőjének publicisztikáját, amelyben Szél Bernadett arról írt:

valójában az a hazaáruló, aki hagyta idáig fajulni a dolgokat és nem az, aki kimondja az igazat.

Márpedig Orbán Viktor pontosan tudta, viselt dolgaiért előbb-utóbb elszámoltatás vár rá az EU-ban. Ez világossá vált a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti vitára adott reakcióiból. Szerinte sajátjai csak azért támadják, mert bevándorláspártiak, noha a Néppárt engedett volna, ha leállítja a CEU és a civilek vegzálását. Vissza kellett volna fognia magát, nem tette. Innentől kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy emelni fogja a tétet, tekintet nélkül az ország sorsára, maximális figyelemmel a saját érdekeire.

„Az ország és Orbán érdeke már két külön fogalom."

Nem újdonság, hogy Orbán a fél országot lehazaárulózza és a megosztásra játszik, de az igen, hogy a kormányfőnek már mindegy tőle jobbra vagy balra áll-e egy kormány, csak az számít, hogy „akarja megvédeni Európa határait”. Szél felháborítónak tartja, hogy a miniszterelnök eszközként használja hazáját európai hatalomtechnikai játszmájához.

„Egy olyan játszmában vagyunk, ahol a haza érdeke és a kormányfő érdeke végképp különvált áll egymástól, és amíg Orbán Viktor az ország miniszterelnöke, hazánk reputációja, természetes szövetségi rendszere és nemzeti érdekérvényesítő képessége vészesen gyengülni fog."

Az LMP képviselője – a párt lemondott társelnöke és volt miniszterelnök-jelöltje – szerint Orbán a saját népét pajzsként maga előtt tartva megy a csatába, miközben az, ami Strasbourgban történt, számára bukás volt, „és ha egy miniszterelnök politikája miatt a 7-es cikkely aktiválódik, akkor minden normális országban ez a vezető távozását kell, hogy jelentse." Orbán Viktor szégyent és veszélyt hozott az országra, s ennek ellenére sem távozik posztjáról.

A mostani helyzetért, a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításáért egyértelműen és egyedül a kormányfő felelős, aki hazárdjátékot játszik velünk.

Szél Bernadett szerint azok a populisták jelentik a fő veszélyt Európa értékeire, akik azok megvédését ígérgetik, mások nyomorát kihasználva próbálnak hatalomra jutni, hatalomban maradni. Ők sosem mondanak igazat, a félelmekre játszva házalnak a biztonság ígéretével, jutalmazzák azokat, akik hozzájuk hűek, de büntetik bírálóikat és azokat, akik hisznek olyan elvekben, amiket ők bármikor készek elárulni – írta az LMP képviselője.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.