A Fidesznek igazán ügyetlennek kell lennie, ha meg akar bukni a következő tíz évben

Egy amerikai professzor azt mondta: még soha nem tapasztalta, hogy az illiberális demokrácia olyan kiterjedt lenne és annyira tönkretenné a civil szférát, mint Orbán Viktor maffiaállamában. Jon Van Til, aki a Rutgers Egyetemen oktat, ám vendégtanárként az év nagy részét már jó ideje Budapesten tölti, könyvet is írt a tapasztalatairól A magyar beteg címmel.

2016. január 19., 08:10

Úgy látja, hogy a kormányfő igencsak gyanakszik az amerikaiakra meg a zsidókra, a romákra, a nemzetközi üzletemberekre, az európaiakra, a migránsokra, a menekültekre, a dolgozó asszonyokra, a társadalomtudósokra, az újságírókra, és a felsorolást még bőven lehetne folytatni. Akik felszólalnak a rendszer ellen, azok megnézhetik magukat az elhelyezkedésnél, vagy jól megkapják a magukét az állami médiában.

A szakértő pontokba foglalta össze a helyzet legfőbb jellemzőit. Az első tétel az, hogy a Fidesz még hosszú ideig hatalmon marad. Ily módon az ellenzéki pártok három dolgot tehetnek: az első az, hogy továbbra is azért a pár parlamenti helyért vetélkednek. A második, hogy belátják: Magyarország ismét egypártrendszer lett, ezért csatlakoznak a fiatal demokratákhoz, és belülről próbálnak meg változást elérni. Végül pedig egy pártban egyesülnek a következő választásokra. A szerző ezek közül azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy összefognak, de megtartják önállóságukat, bár az ilyen koalíciók idáig nem voltak túlzottan stabilak.

A következő következtetés az, hogy a hatalmon lévő erő egyáltalán nem lesz képes ellenőrzése alá vonni az egész országot, mert a civil világ továbbra is virágzik és megszervezi magát. És a kormánynak jó oka van, hogy hallgasson ezekre a hangokra, hiszen fennáll a veszélye, hogy a túl nagy szegénység, illetve a képzett munkaerő hiánya miatt nem tud elegendő külföldi tőkét magához vonzani, illetve nem képes fenntartani a magánfogyasztást. A jelentős korrupció ugyancsak elriasztja az idegen befektetőket. Továbbá megvan az esélye, hogy körberöhögjék a világban, ha nem szabadul meg a protekciótól és a korrupciótól.

A professzor úgy látja, hogy a Fidesznek igazán ügyetlennek kell lennie, ha meg akar bukni a következő tíz évben. Ezért azt tanácsolja a polgároknak, hogy amennyire csak a gyomruk bírja, ne foglalkozzanak a választási eredményekkel, sőt akár bojkottálják a szavazást. Sokkal inkább törődjenek azzal, hogy legyen erős és aktív civil szféra, nehogy elkényelmesedjen a hatalom, illetve hogy ne nyúlkáljon bele a közpénzekbe. Az is lehet, hogy felbukkan egy új emberbarát, aki Soros Györggyel együtt szól a rezsimnek, hogy tessék komolyan venni a kormányzást. A civilek képesek pórázra venni a kormányt, bár az jelenleg szinte minden társadalmi ellenőrzés nélkül működik.

(The

Huffington Post)