Készülhetnek az autósok arra, hogy hamarosan vége a dízelkorszaknak Budapesten

Már közel háromszáz európai városban hoztak létre úgynevezett alacsony kibocsátási övezeteket, ahol kizárólag meghatározott környezetvédelmi követelményeket teljesítő járművekkel lehet közlekedni. 

2021. július 30., 07:29

Szerző:

Fokozatosan megtiltják a korszerűtlen dízelautók közlekedését Budapesten. A fővárosi közgyűlés még idén dönt a céldátumról, amit hamarosan beterjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé a dízelautók forgalmának tilalmáról a főpolgármester. Karácsony Gergely ezt a közelmúltban jelentette be, amikor a Greenpeace Magyarország átnyújtotta neki azt a 45 ezer aláírással ellátott petíciót, amely az emberek egészségét súlyosan károsító dízelautók kitiltását követeli.

A Levegő Munkacsoport szintén helyesli a tervet, és azt javasolja, hogy már jövőre kezdjék el a kitiltást. A szervezet álláspontja szerint ez felelne meg a nemzetközi tendenciáknak, hiszen már közel háromszáz európai városban hoztak létre úgynevezett alacsony kibocsátási övezeteket, ahol kizárólag meghatározott környezetvédelmi követelményeket teljesítő járművekkel lehet közlekedni. A Levegő Munkacsoport azt szorgalmazza, hogy 2022 júliusától kezdve több éven át, fokozatosan vezessék be a korlátozást, először a védett övezetekben, majd a Nagykörút és a Budai körút által határolt területen, végül pedig úgy, hogy a főváros területén 2024-ben csak Euro 4-esnél, 2026-ban pedig csak Euro 5-ösnél jobb besorolású dízelautókkal lehessen közlekedni. A belváros ilyen értelmű zöldítése közben a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól. Ez a javaslat azt jelenti, hogy a 15 évesnél idősebb dízelautók 2024-től nem közlekedhetnek Budapesten, 2026-tól pedig már a 11 évesnél régebbi dízelek sem.

Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az európai lakosság nagy többsége, ezen belül a magyarok 76 százaléka is kitiltaná a dízeljárműveket.  Mivel Magyarország levegőminősége az egyik legrosszabb Európában, és ez sok légúti megbetegedésért és ebből következő halálesetért felelős, az illetékesek komoly lépéseket szeretnének tenni – olvasható az Index pénteki írásában.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Pozsonyi Roland)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.