A budavári bérlők akár 89 százalékos kedvezménnyel is megvehetnék bérelt lakásaikat – elméletben

A bérlakások csak társasházi ingatlanokként adhatóak el, viszont a budavári műemléképületeknek a társasházzá alakítása nem történt meg, ezért hiába a 2021-es lakástörvény. Az 1100 megvásárolhatóvá vált lakásból eddig mindössze négy lakás esetében küldték ki a forgalmi értékre és a vételárra vonatkozó ajánlatot a bérlőknek, és eddig egy sem kelt el belőlük.

2023. július 28., 12:12

Szerző:

Eddig négy lakás esetében küldték ki a vételárra vonatkozó ajánlatot, és ebből kettőt fogadtak el a bérlők a Népszava értesülései szerint. Ezek 43 és 140 négyzetméter közötti alapterületűek, és a szakértő által megállapított forgalmi értékük négyzetméterenként 800 ezer és 1 millió forint között van.

A 2021-ben a Fidesz által áttolt lakástörvény módosítás értelmében Budapest I. kerületében ezernél is több lakást vásárolhatnának meg a bérlőik kedvezményesen, és a kedvezmény mértéke attól függ, hogy milyen régóta bérlők, illetve hogy a vételárat egy összegben teszik le vagy részletfizetést kérnek – elméletben.

A kerület szerint zajlanak az ahhoz szükséges folyamatok, hogy megoldják a 90-es évek óta fennálló problémát, miszerint a budavári műemléképületeknek a társasházzá alakítása a vagyonátadás óta nem történt meg, és a bérlakások csak társasházi ingatlanokként adhatóak el.

Tavaly októberig 38 épületre adtak ki megrendelést a műszaki felmérésre és a dokumentáció elkészítésére, ez elkészült, most a műszaki dokumentáció összeállítása és a társasházi alapító okiratok tervezetének elkészítése zajlik, illetve a leendő tulajdonostársakkal is egyeztetnek. Ezután a testületi jóváhagyás és a földhivatali bejegyzésre lesz még szükség – tudta meg a Népszava. Egyelőre 13 épület alapító okiratát fogadta el a budavári testület és 3 esetben történt meg a társasházbejegyzés.

A fennmaradó 71 ház műszaki dokumentációjának elkészítéséről kezbeszerzési eljárást indítottak, amelynek eredményéről még nincs döntés.

A V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester által vezetett I. kerületnek a bérlő által benyújtott igénytől kezdve hat hónapja van kiküldeni az árajánlatot, azonban ezt nem sietik el az önkormányzatnál. Ha ez nem történik meg határidőn belül, akkor az árat az államnak kellene megszabnia, azonban az önkormányzat nem tud róla, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagy a fővárosi kormányhivatal végzett volna ingatlanértékfelmérést.

(Kiemeltképünk: illusztráció. Fotó: HAUSER Patrice / Hemis via AFP)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.