A BME lehet a következő modellváltó egyetem

Megindultak a tárgyalások a BME vezetése és a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium között, a tárca pedig minden eddiginél nagyobb nyomást helyezett az egyetemre. Az egyetem anyagi helyzete labilis, a pénz pedig a kormány kezében van.

2023. július 11., 14:31

Szerző:

444 úgy tudja, a BME-n egy ideje komoly vitákat vált ki, hogy beálljon-e az alapítványi egyetemek közé, vagy maradjon állami fenntartásban, ezzel megőrizve azt az autonómiát. A modellváltás kérdése implicit módon a legutóbbi, 2021-es rektorválasztásban is fontos szerepet kapott, a győztes, Dr. Czigány Tibor, a Gépészmérnöki Kar korábbi dékánja pedig határozottan a modellváltást ellenzők táborában volt. Ennek ellenére a rektor 2022 májusában felhatalmazást kért és kapott a szenátustól, hogy „kontrollált intézményi működésimodell-fejlesztést” készítsen elő és erről tárgyaljon a kormány illetékeseivel.

A kormány 2021-től sokkal kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek, ezzel is a modellváltás felé terelve az intézményeket. Csák János felsőoktatásért is felelős miniszter és a rektor végül 2022 őszén tárgyaltak az egyetem sorsáról, a 444 forrásai szerint viszont ezen a tárgyaláson Csák arról biztosította a rektort, hogy bár ő támogatja, de nem várja el a BME modellváltását.

Nemzetközi politikai játszma is befolyásolhatja az egyetem sorsát

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány olyan alapítványokba szervezi ki a magyar felsőoktatás nagy részét, amelyeknek kuratóriumába kormányzati politikusokat ültetnek, éppen ezért a testület január elején úgy döntött, hogy ezeket az egyetemeket kizárja az olyan EU-s finanszírozású programokból, mint az Erasmus és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram. A kormány ezután igyekezett engedményeket tenni a bizottságnak, az aktív miniszterek lemondtak a kuratóriumi pozícióikról. Az Erasmus+, Horizon 2020 és hasonló programokról viszont továbbra sem sikerült megállapodni a bizottsággal. Ezek a pályázati források a kizárásban nem érintett BME számára is rendkívül fontosak.

A kormány kivérezteti az egyetemet

Az egyetem benyújtott a minisztériumnak egy átalakulási tervet, amelyet Csák János még a rektorral való tárgyalásán kért az egyetemtől. Ez nem az alapítványi modellváltásról szólt, hanem arról, hogy az egyetem milyen olyan strukturális változásokat tudna megvalósítani akár állami fenntartás alatt, amelyekkel el lehetne érni a Csák által kívánt célokat, például hogy több kutatómérnök kerüljön ki az egyetemről. Az egyetem vezetése azt remélte, hogy az átalakítási terv után a kormány több forrást különít majd el az amúgy az energiaválság miatt nagyon komoly anyagi gondba került egyetem számára. Az egyetem elfogadott éves költségvetésében az áll, hogy a BME a működés fenntartása érdekében még az idén feléli minden központi tartalékát, ami miatt semmilyen fejlesztésre, beruházásra nem jut forrás. 

Az egyetem vezetése folyamatosan tárgyalt a februárban beadott javaslatról a minisztériummal, de úgy tudjuk, a tárgyalások egy ideig nagyon lassan haladtak. Az elmúlt pár hétben viszont felgyorsultak az események, a portál forrásaira hivatkozva azt állítja, a minisztérium „bekeményített”. Ez részben abból áll, hogy jelezte a BME felé:

akkor lesz több pénz, ha az egyetem modellt vált.

A kormány ráadásul nemcsak a költségvetésben nem biztosított több forrást az egyetemnek, és nem adott annyi kutatási támogatást, mint korábban, de az energiaválság miatt kért rezsikompenzációt sem küldte még el az egyetemnek korábbi ígérete ellenére, hónapokkal a fűtési szezon után. 


Az energiaválság miatt július végéig kitolt tavaszi szemeszter végén még ülésezik a szenátus, kérdés, hogy akkor napirendre kerül-e a modellváltás kérdése.

A 444 megkereste az egyetemet és a minisztériumot is, hogy tényleg zajlanak-e tárgyalások, és azokon szóba kerül-e a modellváltás. A minisztériumtól nem jött válasz. A BME kommunikációs igazgatóságának levele szerint Csák János az elmúlt hónapokban többször is beszélt arról, hogy az egyetemeknek – a fenntartói modelljüktől függetlenül – meg kell felelniük az állam által meghatározott, teljesítmény alapú minőségi és mennyiségi követelményeknek, ezeknek megfelelését pedig valamilyen indikátorokkal kell mérni. „A Minisztériummal folytatott tárgyalások az indikátorok, valamint az azok teljesítését lehetővé tevő feltételek egyeztetésére irányulnak” – válaszolta az egyetem.

(Fotó: 168.hu Archív)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.