A betegeket veszélyezteti az orvoshiány a Honvédkórházban

2018. november 13., 07:29

Szerző:

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén, amelynek szeptember eleje óta nincs radiológusa. A sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerőhiány a biztonságos betegellátást veszélyezteti – írja a hvg.hu.

A kétnaponta sebészeti ügyeletet adó intézményből szeptember 1-jén távozott az utolsó radiológus is. Így a csak SFH-ként emlegetett sürgősségi felvételi helyen az asszisztensek elvégzik ugyan az ügyeletes orvos által kért CT- és röntgenvizsgálatokat, az elkészült felvételeket szakorvos híján egy az intézménnyel szerződött szegedi magán diagnosztikai cég végzi, távleletezéssel.

Ez önmagában nem volna baj, de a portál úgy tudja, sokszor több órát is várni kell azokra a leletekre, amelyek nélkül az ügyeletes orvos nem tud dönteni a beteg további sorsáról, a szükséges – adott esetben életmentő – beavatkozásról.

A CT- és röntgenvizsgálatoknál is nagyobb gond azonban, ha valakinek ultrahangvizsgálatra lenne szüksége, annál ugyanis elengedhetetlen az orvosi jelenlét. Emiatt, ha 16 óra után olyan beteg érkezik, akin ultrahangvizsgálatot kellene végezni, azt a betegszállító átviszi a Róbert Károly körúti központi telephelyre, ahol – tovább terhelve az ottani, amúgy is teljesítőképességük határán dolgozó radiológusokat – elvégzik rajta a vizsgálatot, majd visszaszállítják Podmaniczky utcába, ahol a vizsgálat eredményének ismeretében dönt az ügyeletes a továbbiakról.

Ráadásul, mivel a Podmaniczky utcai telephelyen sebészeti, belgyógyászati, illetve ezekhez kapcsolódó intenzív osztály is működik, az itt fekvő betegek állapota is bármikor olyanra fordulhat, hogy gyors radiológiai diagnosztikára lenne szükségük.

A korábban ott dolgozó radiológusok mellesleg nem maguktól mentek el a II-es telephelyről: a hvg.hu úgy tudja, az intézményvezető döntése alapján rendelték át őket a sokkal nagyobb leterheltségű központi radiológiára, hogy így enyhítsék az ottani szakorvoshiányt. Csakhogy a két radiológusból végül csak egy ment át a Róbert Károly körútra, a másik inkább felmondott. 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.