Lombár Gábor: brutális károkat okoz a Balatonban a vizelet

A balatonfenyvesi polgármester szerint lesz előrelépés a balatoni szabadstrandok ingyenes mosdóhasználatának ügyében.

2021. augusztus 13., 18:30

Szerző:

Egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít – mondta az MTI-nek Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja. A vendégéjszakák számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel. Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba, de ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – közölte a tudományos munkatárs. A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – tette hozzá.

Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere azt mondta az MTI-nek, hogy újra ingyenessé kell tenni a WC-ket a Balaton vízminőségének védelmében. A polgármester ezért kezdeményezi a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és Szári Zsolt balatoni miniszteri biztosnál a tó körüli mosdóhelyek ingyenessé tételét. A polgármester hozzátette a 168-nak: tudja, hogy az ötlet nem világmegváltó, de hiszi, hogy sok kis lépéssel nagy eredményt lehet elérni.

Milyen lépéseket tettek az ügy érdekében, mik a fejlemények?

Jövő héten várható több fejlemény az ügyben, elvileg akkor derül ki, hogy mikor egyeztetünk a miniszteri biztossal és a Magyar Turisztikai Ügynökség illetékeseivel. Úgy gondolom, lesz nyitottság a javaslatunkra. A turisztikai ügynökséggel kimondottan jó a kapcsolatunk, és ők valóban a balatoni fejlesztések hívei. A miniszteri biztos pedig balatoni ember, egyszer úgy fogalmazott, a tó az élete. Akkor miért ne lenne nyitott egy ilyen elgondolásra? A javaslatom legkorábban a következő nyáron valósulhat meg. A Balatonnál egy hónapon belül csökkenni fog a turizmus, arra viszont van időnk, hogy a következő szezonra megoldjuk az ingyenes mosdóhasználatot.

Balatonfenyvesen több strand is van. Mi változott az elmúlt években ott és a többi környező településen? Összefognak?

Korábban felvetettem azt az ötletet, ha küzdünk az alga ellen, márpedig küzdünk, akkor mindenki tegye hozzá a sajátját. Az önkormányzatok részéről ez az, hogy azokon a szabadstrandokon, ahol fizetősek az illemhelyek, megpróbáljuk ezt ingyenessé tenni. Viszont ehhez szükségünk van támogatásra. Volt egy időszak, amikor a tóparti illemhelyek használatáért nem kértek pénzt, de az önkormányzatok nehéz anyagi helyzetük miatt kénytelenek voltak változtatni ezen. Az öt balatonfenyvesi szabadstrandon az önkormányzat nem tudja ingyenesen működtetni a WC-ket. Az ingyenes toaletthasználat hiánya miatt a strandolók vizeletének nagyobb hányada kerül a tóba, növelve a víz foszforterhelését, ami az algásodás kiváltó oka.

(Kiemelt kép: Lombár Gábor polgármester beszédet mond a Balatonfenyves-Imremajor ivóvízhálózat átadásán Balatonfenyvesen 2014. szeptember 23-án. MTI Fotó: Varga György)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.